De skrev vägledningen de själva saknat
Projektet slog rot under en paus på en cykeltur mellan Luleå och Boden. Efter den gick dom från ord till handling. Och Hälsovägledning från ord till handling är också titeln på deras nyutkomna bok. Universitetsadjunkterna Catrine Kostenius och Anna-Karin Lindqvist har förverkligat en dröm och fyllt ett tomrum i studielitteraturen inom området hälsovägledning.
Att det dröjt har berott på det som boken basalt handlar om - livet. Saker tar tid, kommer emellan. Men det har inte varit till men för innehållet.
- Nej tvärtom, att skriva koncentrerat under säg ett år hade nog inte varit bra, här har vi hunnit reflektera, diskutera innehållet med varandra och andra och det har varit bra, säger Anna-Karin och Catrine som har långa erfarenheter från ämnet hälsa.
Boken som föreligger och som är utgiven på förlaget Studentlitteratur, blir nu det redskap som de saknat i sina roller som lärare vid institutionen för hälsovetenskap vid Luleås tekniska universitet.
Fyller en lucka
- Vi brukade alltid inleda kurserna med att dra en lång referenslista på litteratur och beklaga att boken vi skulle behöva i ämnet inte finns. Då var det en gång en elev som hävde upp sin röst och sa" ja men skriv den själva då" - och det gjorde vi, säger Catrine som är barnsköterska i botten och just nu arbetar på sin doktorsavhandling om barn och stress.
Anna-Karin, som just nu är mammaledig med lilla Klara ett år, är annars halvtidsanställd vid universitetet och på andra halvan driver hon ett företag tillsammans med luleåläkaren Ola Schenström.
På litteraturlistan 2007
Boken som är på 272 sidor är rykande färsk från tryckeriet och finns ute i bokhandeln men har ännu inte i sin fysiska form landat i något lärosäte.
- Nej men vi har använt material från den i kurser, exempelvis fempoängskursen Hälsopromotion, en kurs på distans, berättar Anna-Karin som är sjukgymnast i botten och före detta elitsimmare och sjukgymnast för både svenska landslaget i simning samt det olympiska laget. Mental träning, stresshantering och hälsopromotion har hon lång erfarenhet av.
Catrine förklarar att vägledningen kommer att bli en viktig del av kurslitteraturen hösten 2007 när den gamla utbildningen i Hälsovägledning på Luleå universitet gjorts om från att vara en KY-utbildning till en egen utbildning inom universitetet. I dagsläget finns en motsvarande utbildning i Sundsvall som närmast.
Boken som båda upplever fyller ett viktigt hål är ingen handbok, ingen skrift som slår fast teorier och serverar färdiga problemlösningar i arbetet med hälsofrågor. Det är de båda noga med att understryka. Det handlar mera om promotion - belönande - än prevention vilket mest fokuserar på det som inte är bra.
Promenader före Vasaloppet
- Man ska akta sig för att slå fast att " så här är det". Det vi vill med boken är att visa på hur man får fram det som kan hjälpa människor. Hur man kommer fram till vad som är en hälsosam beteendeförändring. Det kan ju vara väldigt olika från människa till människa, man måste vara ödmjuk inför det, tycker de bägge.
Det gäller att hålla hälsofascismen stången.
- Det är bättre att alla Luleåbor tar en liten promenad än att ett hundratal åker Vasaloppet, exemplifierar de.
Boken som samlar kända teorier, frågeställningar och pedagogiska verktyg samt konkreta övningsuppgifter, kan vara intressant för människor som utbildar sig för eller redan finns i vården, bland lärare, eller för personalchefer på företag. Ja, egentligen för alla som arbetar med människor, säger författarna.
Och boken har gett mersmak så i framtiden kanske det kan bli en uppföljare, vem vet.
fakta så här definierar författarna begreppet Hälsa
Hälsa är ett jämviktstillstånd av fysiskt, psykiskt, emotionellt, socialt och andligt välmående, vilket både är en resurs och en förutsättning för mänskligt liv. Hälsovägledarens tio budord 1. Varje kund är en unik människa som har något att lära mig. 2. Varje människa ser verkligheten inte som den är utan som hon är. 3. I varje ögonblick gör varje människa så gott hon kan efter bästa förmåga just då. 4. Att fördöma, anklaga och skuldbelägga andra bidrar till min egen ohälsa medan att känna kärlek och empati bidrar till min egen hälsa. 5. En bild är värd tusen ord, en positiv bild kan förändra liv. 6. Varje problem bjuder på en fantastisk möjlighet. 7. Vi har framtiden framför oss. 8. Jag har två öron och en mun och använder dom i lika proportioner. 9. Den enda jag kan ändra på är mig själv. 10. De fakta och den kunskap jag bär på har inget värde utan punkt 1-9.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!