Flyktingströmmen skapar jobb – förläggningar och boenden för asylsökande behöver bemannas och vård, skola och omsorg förstärkas.
– Vi har fått mera pengar för detta. Det har även kommunerna, landstinget och Migrationsverket, säger Göran Nilsson, chef på Arbetsförmedlingen i länet.
Men flyktingarna spär även på siffrorna för jobbsökande. Så fort de får uppehållstillstånd blir de jobbsökande på arbetsförmedlingen och hamnar i arbetslöshetsstatistiken.
Under 2015 fick 773 flyktingar i Norrbotten uppehållstillstånd, ett tillskott till arbetskraften enligt Arbetsförmedlingen. Där ser man pågående generationsväxlingen som det stora hotet mot arbetskraftsförsörjningen.
– Tyvärr lämnar de flesta av de som får uppehållstillstånd länet, det rör sig om 80 procent. De söker sig till storstadsområdena och det är inte det vi önskar. För vi behöver dem här, det gäller både som arbetskraft och för befolkningstillväxten, säger Göran Nilsson.
Detta bekräftas av Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i Östra Norrbotten.
– Generationsväxlingen innebär en stor omställning, det gäller särskilt för offentlig sektor. Vi behöver den här arbetskraften, säger han.
Arbetsförmedlingen för inte någon särskilt statistik över hur många jobb som skapats genom flyktingmottagandet. Men studerar man de siffror som finns kan man se att det finns fler jobb att söka, fler får jobb men att antalet arbetssökande och öppet arbetslösa står och stampar på samma nivå.
Förklaringen är att flyktingarna både skapar jobb och spär på arbetslöshetssiffrorna
– i runda tal utgör de utlandsfödda en tredjedel av alla arbetssökande.
– Det är en korrekt reflektion. Det är både och. Men de nya jobb som skapats på anläggningarna för flyktingar har en positiv effekt på arbetsmarknaden, säger Per-Anders Ruona.
Jokkmokk är en annan kommun som tar emot många flyktingar. Där är läget detsamma. Enligt Arbetsförmedlingens chef Nicklas Klang har kommunen en positiv utveckling när det gäller fler nya jobb tack vare flyktingmottagandet.
I november fick 33 personer arbete via arbetsförmedlingen i Jokkmokk, det är en ökning med 83 procent sett mot samma månad 2014.
– Detta kan till viss del förklaras av det ökade flyktingmottagande i kommunen, menar Klang.
Men de nya Jokkmokksborna ökar även på siffran för arbetssökande, i dag är det 65 nyanlända som är inskrivna på Arbetsförmedlingen i Jokkmokk medan de var 43 motsvarande tid i fjol. Antalet öppet arbetslösa är dock i stort detsamma, 13 i dag och 10 i fjol.