De sjuka åkte ut
Textilservice plockade bort alla som hade arbetsrelaterade sjukdomar inför starten av sin verksamhet. De 14 personerna erbjöds inte återanställning. -Vår verksamhet kräver arbetsrotation, de anställda måste kunna arbeta var som helst, säger produktionschefen Rolf Öberg.
Foto: Roland S Lundström
-De som avbröt provet förlorade sina arbeten, det var liktydigt med att de inte ville vara kvar, det var helt klart för alla, sade Öberg.Just detta är en av tvisterna. För ingen av de tio anser att de sagt att de ville sluta på företaget när de avbröt arbetsprovet. Delägaren och styrelseledamoten Björn Lagerkvist hade en helt annan åsikt. Inför domstolen berättade han om ett möte som han hade med en av de anställda, Elisabeth Enbom.-Jag var förvånad att hon inte ville arbeta kvar. När jag träffade henne på företaget sade hon att hon kvällen innan talat med sin man och att de var överens om att hon skulle sluta, sade Lagerkvist.Lögner?
När Kuriren talade med Enbom i en paus var hon mycket upprörd:- Jag har aldrig träffat Lagerkvist på Textilservice och sagt att jag ville sluta. Och jag förstår inte hur han kan påstå att min man och jag var överens om det, ingenting av det han säger stämmer.En av de som hade kallats att vittna var ombudsmannen Tomas Lundmark i Industri- och metallfacket i Skellefteå. Lundmark fick berätta om den överenskommelse som han gjorde med ledningen för Textilservice. Där ingick att fem av de 14 uppsagda skulle erbjudas återanställning och mellan 50.000 och 80.000 kronor.Tackade nej
-Jag ringde upp dem och presenterade ledningens bud men alla tackade nej, sade Lundmark.De tios ombud, jur kand Dennis Brinkeback konstaterade torrt:-Att betala ut mellan 50.000 och 80.000 kronor görs väl för att man erkänner att man gjort fel, någon annan förklaring finns väl inte.Underkänt avtal
Och så talade han om hur Industrifacket centralt underkänt den överenskommelse som fackledningen på Textilservice gjorde med ledningen. Enligt Brinkeback bröt facket mot flera bestämmelser i LAS och turordningsreglerna.-Undantag från LAS måste meddelas innan en uppsägning görs, det går inte att komma efteråt som i detta fall. Dessutom måste man kunna motivera undantag utifrån arbetets art - det har inte skett i detta fall. Det betyder att Textilia brutit mot god sed när det gäller LAS, sade Dennis Brinkeback.Textilias juridiska ombud Lars Sydolf menade att överenskommelsen var i sin ordning.- Lokala fack har rätt att göra sådana här överenskommelser.På torsdagen försvarade klubbordföranden Anders Holmberg avtalet med företaget med följande motivering:- Vi var tvungna att nå en överenskommelse annars hade alla förlorat sina jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!