De rasar mot rivningsplaner: "Gården måste bevaras"

Sjukvårdspartiet protesterar kraftigt mot planerna på att riva Sunderbygården på Hägnan.

Fred Nyström (SJVP) rasar mot förslaget att riva Sunderbygården.

Fred Nyström (SJVP) rasar mot förslaget att riva Sunderbygården.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2021-02-22 11:19

– Rivningshysterin i kommunen gör sig gällande igen. Jag ser paralleller till ärendet med gamla rådhuset på Gültzauudden. Den här gården är värdefull. Den utgör en del av den strategiska kulturinriktningen på Hägnan som är så uppskattad av bland annat barnfamiljer, med djur och sommaraktiviteter, säger Fred Nyström (SJVP).

Nyström är ledamot av stadsbyggnadsnämnden, som inte har hanterat ärendet. Det ska beslutas i miljö- och byggnadsnämnden på onsdag.

undefined
Fred Nyström (SJVP) rasar mot förslaget att riva Sunderbygården.

– Att inte vi får kännedom är ett tecken på hur illa ställt det är med ordningen. Fastigheter som sköts av olika förvaltningar och får förfalla på grund av att inte underhållet sköts. Den här gården måste bevaras, säger Nyström, som tidigare kritiserat kommunens fastighetsförvaltning.

Kultur- och fritidsförvaltningen har föreslagit att byggnaden ska rivas, och miljö- och byggnadsförvaltningen vill bevilja rivningslov. En extern firma har besiktigat huset, och konstaterat omfattande rötskador i timmerväggen. Vatten läcker in från balkong och yttertak. Stora delar av stommen skulle behöva bytas ut.

Kostnaden skulle bli tre miljoner, vilket anses som oskäligt högt.

En utredning som miljö- och byggnadsförvaltningen gjort visar att byggnaden har ett lägre kulturhistoriskt värde i förhållande till resten av byggnationerna, eftersom den inte ingick i den ursprungliga bebyggelsen.

Sunderbygården flyttades från Sunderbyn till Hägnan år 2000. Norrbottens museum har i sitt yttrande motsatt sig en rivning.

undefined
Ove Forsberg, avdelningschef kulturarv, skärgård och turism.

Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att gården ska demonteras och att det material som är oskadat ska användas till att renovera andra byggnader på Hägnan.

– På det sättet kan vi återanvända en del av materialet. Det här huset står ju lite vid sidan om och har aldrig varit öppet för gäster. Så verksamheten på Hägnan påverkas inte direkt, säger Ove Forsberg, avdelningschef kulturarv, skärgård och turism.

Är ni självkritiska till att byggnaden fått förfalla?

– Ja, med facit i hand. Men det är lite tudelat. Huset var sannolikt skadat redan då det flyttades år 2000. Det borde ha gåtts igenom och renoverats vid ett tidigare skede. Bland annat har man tidigare använt gullfiber som isolering, något som bibehåller fukten. Skadorna har inte heller varit synliga. De upptäckte vi när vi började renovera. Planen var att skapa personalutrymmen i huset, säger Ove Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!