De räddar världsarv från förfall

I Gammelstads kyrkstad bligar Janne Bramberg, 71, ut genom ett öppet fönster. ”Just nu känner jag mest lättnad. Vi kommer att hinna bli klar till andra advent.”

Kent Åström försäkrar att renoveringsarbetet har aldrig blivit långtråkigt. Tro det, med så mycket tidning att läsa...

Kent Åström försäkrar att renoveringsarbetet har aldrig blivit långtråkigt. Tro det, med så mycket tidning att läsa...

Foto: Pär Bäckström / Frilans

LULEÅ2018-11-17 10:13

När vi gör ett återbesök i kyrkstugan på Jordbrogränd måste besökare kliva på de kraftiga golvbjälkarna och försöka hålla balansen för att undvika sörjan på marken.

Det är inte bara golven som saknas, det gör också innerväggar. På timringen syns rester av Norrbottens-Kurirens upplaga på 1800-talet.

Som varandes en vanlig tidningsreporter kan jag ibland bli stressad över av allt ogjort arbete, speciellt när det handlar om hantverk.

I tre år har Janne Bramberg arbetat med att restaurera trekammarstugan. Det är uppenbart att han ser något som jag inte kan urskilja.

– Det kommer att bli jättebra. Vi har fått taket på plats. Nu återstår bara att göra det invändiga.

Han betonar ordet bara.

För fem år sedan genomfördes en grundlig inventering i Gammelstads kyrkstad. Byggnadsantikvarier från Norrbottens museum gick kyrkstugusyn tillsammans med representanter för kyrkstugeföreningen.

Resultat var nedslående. Det visade sig att var tredje kyrkstuga var i behov av upprustning.

– Föreningen skickade ut en skrivelse till alla ägare och underströk vikten av att sköta om sina hus. Till sex ägare vände vi oss i skarpa ordalag och varnade att deras hus höll på att rasa ihop, minns Janne Bramberg.

Det blev starten till ett treårigt projekt.

Det är ingen som vet när den allra första kyrkstugan byggdes utanför Nederluleå kyrka, tio kilometer nordväst om Luleå.

Det är ingen djärv gissning att det skedde på 1400-talet. Även på den tiden lär byggnadsarbetare ha behövt någonstans att övernatta.

1492 öppnades Norrlands största medeltidskyrka i natursten. Kyrkan byggdes på höjdens högsta punkt i den äldsta delen av Gammelstad.

Runt kyrkan växte med tiden fram en trästad. Sveriges första riksantikvarie Johannes Bureus (1568-1652) skrev efter ett besök julen 1600: ”Alle bönder hafva sijna stugur vidh kyrkian på en plass the kalla Bärghet.”

Enligt kyrkstugeföreningens ordförande Janne Bramberg finns det i dag 404 stugor och över 500 kammare i Gammelstad.

– Jag har hört att det lär finnas en stuga som är byggd på 1600-talet, men de flesta stugorna är nog från slutet av 1700-talet.

Historien om trekammarstugan på Jordbrogränd 165-167 är också höljd i dunkel. Tidningssidorna på timringen är från 1871. På en kraftig timmerstock har någon ristat in årtalet 1830.

Timringen är troligtvis ännu äldre. Det finns bevarat en detaljerad karta över Gammelstads kyrkstad från 1817. På kartan är byggnaden på Jordbrogränd utmärkt.

Numera kan man benämna det som en kyrkstuga, men ursprungligen handlade det om två stugor som placerats intill varandra.

Ett misslyckat renoveringsprojekt höll så när på att rasera den runt 200-åriga byggnaden.

– När vi drog igång under våren 2015 fick vi inrikta oss på att räta upp huset. Den tidigare ägaren hade gett upp mitt i renoveringen. Väggarna lutade kraftigt inåt, minns 71-årige Kent Åström som är expert på byggnadsvård.

Husen var i så illa skick att två av tre ägare överlät sin andel till kyrkstugeföreningen. Den tredje gick med på att delfinansiera arbetet.

Länsstyrelsen i Norrbottens län satsade 1,5 miljoner kronor i det treåriga renoveringsprojektet.

Under den första sommaren revs stugan invändigt. Murstock och skorsten plockades ned.

– I början jobbade vi i ganska lugn takt. Vi tog oss tid att prata med alla besökare och turister som passerade i gränden. Tanken med projektet är att vi ska inspirera och lära ägarna hur man sköter om sina hus, minns Janne Bramberg.

Flera gånger har projektet varit farligt nära att kapsejsa. Ett sådant tillfälle var när de ruttna stockarna skulle bytas ut sommaren 2017.

Det visade sig vara snudd på omöjligt att få tag i stockar i rätt dimension. I Sveriges bolagsskogar tillåts inte timmer att bli tio meter långt och innehålla prima kärnvirke.

– Jag var på väg att ge upp. Det var bara en vecka kvar till datumet när vi skulle lyfta stugan, när jag fick tips om Anders Nilsson i Brändön. Jodå, nog hade han stockar som var tillräckligt långa och framför allt hade han en såg som klarade sådana format. Det kan man inte göra på moderna sågverk längre, berättar Janne Bramberg.

Kent Åström nickar vid minnet.

– Det roligaste med det här projektet är alla utmaningar som vi ställts inför. Man vet aldrig vad som finns bakom tapeten. Det gäller att hitta lösningar till alla typer av problem.

Kent betonar ordet roligaste.

Medelåldern på arbetslaget på Jordbrogränd är hög. Timring är inget som lärs ut på dagens snickeriutbildningar.

Jan Johansson har bidragit med kunskaper i att bila timmer. Kent Vesterlund och Alexander Engelmark har också arbetat som timmermän.

Nu ska snart golvet läggas i varje stuga. Trossbotten ska isoleras med sågspån på gammalt vis.

– Vi kommer slutbehandla stockarna med yxa och såg för att få bort resterna av kedjespåren. Det tar lite tid, men det är viktigt att jobbet blir gjort på gammalt vis, förklarar Kent Åström.

Sedan ska alla tillvaratagna gamla fönsterluckor, dörrar och lister sättas på plats.

Den andra advent ska trekammarstugan på Jordbrogränd stå klar för visning för allmänheten. Vid det laget kommer inte kamrarna vara klara för inflyttning.

Det saknas el i husen. Däremot finns det en nymurad öppen spis i två kammare och den tredje värms upp av en välvårdad järnspis.

Kyrkstugeföreningen hoppas att sälja de två oinredda kamrarna.

– Pengarna planerar vi att satsa i nästa renoveringsprojekt. Det finns mycket kvar att göra i kyrkstan, säger Janne Bramberg.

En angelägenhet för mänskligheten

Gammelstads kyrkstad är Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad. Det upptogs i Unescos världsarvslista 1996.

I motiveringen heter det: ”Platsen är av ett enastående universellt värde såsom ett remarkabelt exempel på en traditionell kyrkstad i norra Skandinavien, som beundransvärt illustrerar anpassningen av konventionell stadsplanering i de speciella geografiska och klimatmässigt hårda förhållandena som råder i omgivningen.”

Det finns i dag 1 073 världsarv i 167 länder. Det handlar om miljöer i världen som anses vara så värdefulla att de är en angelägenhet för hela mänskligheten.

Italien har flest världsarv (53) före Kina och Spanien. Sverige har 15 världsarv, varav tre som ligger i Norrbotten. Förutom Gammelstads kyrkstad handlar det om Laponia och Struves medianbåge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!