"De orkar inte upp ur sängen"

Dataspelsmissbruket är ett växande problem.
Det menar Tomas Livbom, lärare på Stadsöskolan.
- De blir bara yngre och yngre, säger han.

Luleå2013-05-13 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är en skakande bild av verkligheten som Tomas Livbom målar upp. Ungdomar som har fastnat i en ondcirkel där fiktiva världar är vardag.

Ett spelande som stör hela tillvaron och som i förlängningen innebär att de drabbade inte orkar med skolan.

- Många av dem har ganska svåra depressioner. De mår inte bra, säger Tomas Livbom som noggrant påpekar att han inte vill framstå som generellt negativ till datorer och spel.

Fastnar i det
Men det här är något annat.

- Någonting händer med de här ungdomarna som gör att de fastnar i det. Men vad vi vet är att de har skolplikt och om skolan ställer upp, vad händer sedan?

Där finns en del i problematiken, anser han. Det saknas ett skyddsnät.

Han tror att samhället har tagits på sängen av dataspelsmissbruket.

I dag träffar Tomas Livbom ungdomar som har fastnat i ett missbruk redan tidigt i tonåren. Ungdomar som inte kommer till undervisningen trots att de ansvariga på skolan gör allt för att få dem till lektionerna.

När problemet överförs till socialförvaltningen stannar processen, menar Livbom.

- Det finns ingen strategi för de ungdomar som ligger i sängen när vi kommer och inte vill ta del av undervisningen. Inget nästa steg. Hade det handlat om alkohol- eller narkotikamissbruk, då hade det varit en helt annan sak, säger Tomas Livbom och fortsätter:

- Man kan ju säga så här också: varför rycker man inte ur sladden? Jo, för det kan många gånger handla om andra problem i familjen, så att man inte orkar ta tag i det.

Maktlösa föräldrar
Maria Norén, samtalsterapeut och coach, möter många oroliga föräldrar.

- Jag hör väldigt många föräldrar som känner sig maktlösa för deras tonåringar men även för små barn. Det här är ett problem som man borde se över tidigt, säger Maria Norén.

- Tänk om vi hade kunnat sätta gränserna i tid, säger många föräldrar. Innan det blev ett bekymmer. Att man inte sover, sköter skolan eller äter.

20.000 drabbade
Maria Norén framhåller sedan de fantastiska möjligheterna med dagens teknik. Men det måste finnas en balans. Här har de vuxna ett stort ansvar, konstaterar hon.

- Vi sitter kanske ständigt klistrade med telefonen i örat och inte är närvarande. Barnen gör ju som vi gör. Man kanske ska vara med när det spelar.

Tomas Livbom berättar att det finns uppgifter på att uppemot 20.000 tonåringar i Sverige är mer eller mindra drabbade i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om