När Anna Hoffer Alatalo och Sara Olsson från Svenska kyrkan tillsammans med Ulrika Nygård, Luleå kommun, ger sig av ut på en flera timmar lång nattvandring lyser solen fortfarande vackert i Luleåkvällen. I dagarna pågår skolavslutningarna och ungdomarna samlas på olika platser runt om i Luleå för att festa och fira att skolan nu är slut.
– Jag tror det är otroligt viktigt att vi rör oss bland ungdomarna och att de ser att det finns vuxna där. Händer det något obehagligt så kan de komma och berätta och prata av sig och då kan vi kolla av läget, säger Sara Olsson, Skolkyrkan inom Svenska kyrkan.
Samtidigt har flera andra smågrupper också gett sig ut på stan, men alla håller kontakt med varandra via en kommunikationsapp på mobiltelefonerna. Några platser som är populära är Gültzaudden, Ormberget, Gammelstad, inne i stan och Bergnäset.
– Det brukar vara ganska trevligt att träffa ungdomarna. En del känner man igen som konfirmander eller lektioner i skolorna. Nu träffar vi dem och ser att de har det bra och jag tror att vi gör skillnad för de vet att vi finns där om de behöver oss, säger Anna Hoffer Alatalo, församlingspedagog.
Någon timme innan hade alla nattvandrarna samlats i kyrkans lokaler och planerat kvällen. Nära 20 personer sammanlagt. Förutom folk från Svenska kyrkan även fältarbetare från socialtjänsten, skolans elevhälsa, centrum för våld, men även polisen. Alla har de kraftsamlat inför den här helgen.
– Framför allt under skolavslutningarna så blir det några ingripande per kväll där vi får ringa föräldrarna så de kommer och hämtar sina barn. Ibland behöver man tillkalla ambulans om de är alldeles för fulla, säger Ulrika Nygård, Luleå kommun.
Man hade också bjudit in föräldrar att delta, men erfarenheterna från tidigare nattvandringar var få föräldrar hade kommit.
– Det allra viktigaste är att vuxna måste ta ansvar. De måste komma ut och skapa sig en verklighetsuppfattning av vad som händer på Gültzaudden och Ormberget. Det är jättelätt att säga att ens eget barn inte gör något och den tron kan man leva i så länge man sitter hemma och inget vet, men kommer man ut kan man få se i verkligheten hur ens eget barn beter sig, säger Karin Ågren, områdespolis.