”Regionen kan inte bara locka med frisk fjälluft”

”Allt sjukare kvinnor och uselt löneläge.” Fackliga företrädare menar att regionens barnmorskor får det allt sämre.

Elisabeth Lindblad är barnmorska och vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbottens län.

Elisabeth Lindblad är barnmorska och vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbottens län.

Foto: Jonas Andersson/Arkivbild

Luleå2021-05-05 06:00

Sedan 1991 uppmärksammas den 5 maj som den Internationella barnmorskedagen, på initiativ av det internationella barnmorskeförbundet. När vi ber fackliga företrädare för Norrbottens barnmorskor beskriva hur arbetssituationen ser ut i dagsläget riktar de hård kritik mot regionen.

– Vi måste bli fler. Både för att klara det grundläggande vårdbehovet och för att kunna utveckla vården för länets kvinnor, säger Emma Sköld, ordförande i Norrbottens läns barnmorskeförening.

undefined
Emma Sköld är ordförande i Norrbottens läns barnmorskeförening och arbetar på specialistmödravården i Kalix.

Hon arbetar med specialistmödravård på Kalix sjukhus och menar att det i hela länet har blivit allt vanligare med psykisk ohälsa och förlossningsrädsla hos kvinnor.

– Tillsammans med ett uselt löneläge gör den tyngre arbetsbördan att sjuksköterskor som vill utbilda sig till barnmorskor inte gör det, säger Emma Sköld.

Elisabeth Lindblad, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, lyfter fram förlossningsavdelningen i Gällivare som ett exempel på underbemanning.

– Där finns det åtta fast anställda barnmorskor. De drar ett tungt lass och behöver ständigt ta in stafettbarnmorskor, säger Elisabeth Lindblad, som själv är anställd på förlossningsavdelningen vid Sunderby sjukhus.

Både Elisabeth Lindblad och Emma Sköld framhåller att lönerna måste höjas för att regionen ska kunna locka till sig nya barnmorskor. Enligt siffror från Vårdförbundet så tjänade Norrbottens barnmorskor cirka 2 200 kronor mindre än rikssnittet under 2019, det senaste år som det finns jämförbara siffror från.

– Det är alldeles för lågt. Och då ska man komma ihåg att barnmorskorna som arbetar i slutenvården – på bland annat förlossningsavdelning – får ett lönetillägg på 2 500. Så i primärvården är genomsnittslönen betydligt lägre, säger Elisabeth Lindblad.

Barnmorskan har ett brett arbetsområde och återfinns i många delar av vårdapparaten. Konsekvenserna av att färre barnmorskor söker sig till regionen blir därför allvarligare än vad många kanske tänker sig, enligt Emma Sköld:

– Barnmorskorna på ungdomsmottagningarna arbetar med att informera åttondeklasser om sexuell hälsa. Vad händer exempelvis om det arbetet försämras?

Trots kritiken är både hon och Elisabeth Lindblad tydliga med att de tycker mycket om sina jobb och att det är det som motiverar dem.

– Men det håller inte i längden. Regionen kan inte bara locka nyanställda med frisk fjälluft – vi måste få ordentligt betalt också, säger Elisabeth Lindblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!