Beslutet togs i dåvarande tekniska nämnden i maj 2014, och de som reserverade sig och krävde att beslutet skulle omprövas var ledamöterna Eugen Karlsson (KD) och Peter Bergström (M).
Detta är enda gången som Östra länken ifrågasatts politiskt.
Karlsson och Bergström ansåg att förfrågningsunderlaget var dåligt och hade även reagerat kraftigt på att det styrande dokumentet administrativa föreskrifter (AF) ändrats. Förändringarna som gjorts innebar att delar av upphandlingen i stället borde lagts ut som en konventionell generalentreprenad där bolagen tävlar med lägsta pris, ansåg duon.
Vidare tyckte Karlsson och Bergström att entreprenaden var alltför stor. De ville avgränsa den till att gälla etapperna 4A och 4B, och upphandla 4C separat.
"Att upphandla hela detta stora projekt på det sätt som vi uppfattat får oss att reservera kraftfullt emot, för det kan bli mycket olyckligt för alla parter, inte minst Luleås skattebetalare", skriver Karlsson och Bergström bland annat i sin reservation.
Det har gått sju år sedan reservationen, men Eugen Karlsson har följt arbetet med Östra länken och minns ärendet väl.
– Vi i nämnden fick information om att förvaltningen valt ett nytt arbetssätt för entreprenaden som var oprövat hos oss. Vi ville att det beslutet skulle förankras i nämnden. Vi var också allmänt tveksamma till hur det här hade genomförts. Förfrågningsunderlaget var svagt och att göra ändringar i AF är allvarligt. Där ska det inte finnas flera olika versioner, säger han.
Däremot hade Karlsson och Bergström inte några principiella invändningar mot att kommunen använde sig av "utökad samverkan".
– Det fanns vinster med det. Underlaget var dåligt så en generalentreprenad hade kunnat innebära väldigt många ändringar och tillägg, så kallade "ätor". Den oro vi kände är att arbetssättet kräver mycket stor kunnighet hos beställaren och har man inte det så har man dålig kontroll på hur arbetet utförs och vilka kostnader som är skäliga, säger Karlsson.
Eugen Karlsson är inte övertygad om att utökad samverkan är det bästa och mest kostnadseffektiva arbetssättet för entreprenader i Luleå kommun.
– Det är väldigt lätt att man ramlar in i roller. Till sist vet man knappt vem som är beställare och vem som är utförare.