Lindbäcks bygg går på offensiven i Luleå. Nu siktar företaget på fem nya bostadsprojekt och har uppvaktat kommunen om att få bygga på fem olika platser i närheten av centrum.
Piteåbolaget siktar på:
Skurholmsberget– tio bostadshus på mellan två och fem våningar. Området ligger i nordvästra hörnet av berget, nära Svartövägen och Teknikergatan.
Mjölkudden centrum – ett projekt där Lindbäcks skissat på 70 lägenheter på en obebyggd tomt (före detta handelsträdgård) mellan Gamla vägen och Mjölkuddsvägen. Tomten är dock i privat ägo.
Östermalm – ett parkområde vid Skurholmsfjärden vid Sundsgårdens äldreboende. Här kan Lindbäcks bygg tänka sig sex hyreshus längs stranden.
Mjölkudden – ett skogsområde mellan Ankarkronan och Slipvägen. Området är obebyggt och korsas av en gång- och cykelväg. Här beräknas 120 lägenheter.
Klintbacken – det obebyggda strandområdet invid de studentbostäder som Lindbäcks byggt vid Mjölkuddsberget. Här har man skissat på 131 lägenheter.
Wilhelm Risberg är marknadschef och vice vd på Lindbäcks bygg.
– Vi vill vara med och utveckla Luleå och vi vill öka vår närvaro där. Vi har visserligen 1 100 studentlägenheter och ska bygga 300 till på campus men vi vill utöka vårt fastighetsbestånd med vanliga hyresrätter också, säger han.
Han betonar dock att de planer man nu lagt fram till kommunen är preliminära.
– Vi är i ett väldigt tidigt läge. Men vi har bollat upp med idéer, pekar ut där man kan förtäta och gör en intresseanmälan. Kommunen har inte sagt bu eller bä ännu, säger Risberg.
Skisserna som bolaget lämnat till kommunen ser ut som relativt färdiga förslag med de nya bostadshusen inritade.
– Ja, så är det. Men när man visar sitt intresse så måste man samtidigt gestalta hur man tänker sig att ta marken i anspråk. Men som sagt, detta är väldigt tidigt att säga något bestämt och bollen ligger nu hos kommunen, säger Wilhelm Risberg.
Kommunalrådet Niklas Nordström har ett särskilt ansvar för att få fart på bostadsbyggandet i Luleå. Han berättar att han har träffat Lindbäcks bygg
– Det är oerhört uppskattat när lokala aktörer visar att de vill vara med och utveckla Luleå. Såna här initiativ är väldigt välkomna, säger han.
Nordström vill dock inte säga något om de enskilda projekten, kommunen måste först undersöka vad som är möjligt eller inte.
– Men det är jättebra att aktörerna är på offensiven. Det provocerar fram en reaktion från oss och tvingar oss att undersöka vilka förutsättningar som råder, säger han.