De har siktet inställt på Europa

Norrbotten och norra Sverige har inte tagit skada av att Sverige gick med i EU. Det hävdar Erik Bergkvist som kandiderar till Europaparlamentet.

Arba Kokalari, 32, är uppvuxen i Stockholm men född i Albanien. Hon står på fjärde plats på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet.

Arba Kokalari, 32, är uppvuxen i Stockholm men född i Albanien. Hon står på fjärde plats på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-03-28 22:21

Erik Bergkvist (S), Evin Incir (S), Stina Svensson (FI) och Arba Kokalari (M) kandiderar i valet till Europaparlamentet som hålls den 26 maj. På torsdagseftermiddagen hålls ett offentligt möte i Vetenskapens hus där allmänheten har chansen att ställa frågor till de fyra kandidaterna. Utfrågningen leds av Rolf Fredriksson, mångårig Europakorrespondent för SVT.

Kjell-Arne Johansson gör kopplingen mellan EU-medlemskapet och att befolkningen i Norrbotten och Västerbotten har minskat. Han frågar om kandidaterna ser något sådant samband.

– Det har inte med EU-medlemskapet att göra, svarar Arba Kokalari som står på fjärde plats på Moderaternas valsedel.

Inte heller Erik Bergkvist, regionråd i Västerbotten och fjärde namn på Socialdemokraternas valsedel vill ge EU-medlemskapet skulden för befolkningsminskningen.

– Man kommer aldrig att kunna bevisa det, men allting tyder på att det inte gjort någon skada att vi varit med i EU, säger Erik Bergkvist som lyfter fram att det är tack vare EU som man kunnat satsa miljarder i norra Sverige på projekt som gynnar regional utveckling.

Kandidaterna får frågan vem de vill se på posten som EU-kommissionens ordförande.

– Frans Timmermans, svarar Erik Bergkvist och Evin Incir och Stina Svensson instämmer.

– Jag röstade på Alexander Stubb, men tyvärr så förlorade han omröstningen i EPP. Jag hejar fortfarande på honom, säger Arba Kokalari.

En äldre herre ifrågasätter Sveriges medlemsavgift till EU och migrationspolitiken.

Evin Incir (S) och Arba Kokalari (M) betonar båda två att alla EU-länder har ett gemensamt ansvar för att ta emot asylsökande, men de kan inte ge svar på hur de ska kunna tvinga länder som Ungern och Polen att rätta in sig i ledet.

– Det är jätteviktigt att alla länder tar ett gemensamt ansvar, säger Evin Incir.

– Våra skattepengar ska inte gå till länder som inte är beredda att samarbeta kring migrationsfrågan, säger Arba Kokalari.

Kandidaterna får frågor om sin inställning till kärnkraft och uranbrytning i Sverige.

– Kärnkraften måste vara ett alternativ, det vill vi lägga mer forskningspengar på. När det gäller uranbrytning har jag inte tagit ställning till det ännu, säger Arba Kokalari.

– Vi vill inte bryta uran i Sverige, vi vill inte ha kärnkraft överhuvudtaget, säger Stina Svensson, andra namn på FI:s valsedel.

Hon hävdar att klimatkrisen gör att vi måste ändra livsstil.

– Vi måste sänka vår konsumtion och sänka vår produktion. Vi behöver tagga ned, säger Stina Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!