De har rätt att plocka lav på Kallaxheden
I helgen polisanmäldes fyra personer från en sameby som plockade stora mängder vitlav i det känsliga naturreservatet Kallaxheden i Luleå. - De har rätt att göra så. Rennäringslagen är väldigt stark, säger Ronny Edin, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.
Vid den här tiden i fjol blev två personer tagna av polisen när de höll på att fylla säckar med vitlav. Platsen var Kallaxheden och när polisen stoppade "skörden" hade tjuvarna fyllt 121 säckar. Tanken var att skörden skulle avyttras till butiker.Brottet rubricerades som skadegörelse.I helgen var det dags igen. En kvinna som kontaktade Kuriren berättade att hon under en cykeltur i söndags fick syn på fyra personer som rafsade ihop stora mängder vitlav i skogsområdet mellan Luleå flygplats och Nordkalottanläggningen.- De färdades i två bilar och båda bilarna hade släp. Det ena släpet var fullpackat med säckar och de hade även börjat fylla det andra, säger kvinnan som vill vara anonym.Upprörd
Kvinnan är mycket upprörd över det inträffade och över "plockarnas" fräckhet.- Jag blev rosenrasande. Det här är en naturstöld, säger hon.Paret ringde sedan polisen och anmälde det pågående brottet och väntade sedan på platsen till dess att en patrull anlände. Polisen tog upp en anmälan och pratade också med plockarna.Med stor sannolikhet blir det emellertid ingen åtal mot kvartetten eftersom de enligt uppgift tillhör en sameby.- Vi polisanmälde en sameby som hade plockat 820 kilo på Kallaxheden. De blev fällda i tingsrätten men friade i hovrätten, berättar Ronny Edin.Han berättar att samerna använder vitlaven som stödfoder åt renarna.- Alternativet är att de tar hit renarna men då kan det ju uppstå trampskador i området i stället, säger Edin.
Fönsterlav, vitlav (Cladonia stellaris). Markväxande lav. Trivs i öppna hällmarkstallskogar eller glesbevuxna sandiga, skogsmarker. Förekommer i hela landet. Den bildar små bulliga buskar, är ljus till färgen och antingen grågul eller grågrön. Viktig vinterföda för renar. Den samlas också in för juldekorationer. Förr användes den också som vinterbete åt kor och som fyllnad mellan ytter- och innerfönster för att suga upp fukt.Brukar felaktigt kallas vitmossa i handeln.Källa: Webbfloran och Naturhistoriska Riksmuseet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!