De har näsa för en riktigt god årgång

Vinexperterna Bengt-Göran Kronstam och Håkan Larsson agerade guider, underhållare och kåsörer när Munskänkarna i Luleå firade sitt 40-årsjubileum i helgen.  - Vin är inget märkvärdigt. Det är till för alla människor, säger Larsson.

SPOTTAR UT. Varje år provar de här båda herrarna cirka 5.000 olika sorters vin, en mängd som är hisnande för de flesta människor. "Vi skiljer på jobb och fritid. När vi jobbar spottar vi ut allt vin", säger Kronlund. I helgen var de inbjudna för att hålla i vinprovning, kåsera och underhålla på Munskänkarnas 40-årsjubileum i Luleå.

SPOTTAR UT. Varje år provar de här båda herrarna cirka 5.000 olika sorters vin, en mängd som är hisnande för de flesta människor. "Vi skiljer på jobb och fritid. När vi jobbar spottar vi ut allt vin", säger Kronlund. I helgen var de inbjudna för att hålla i vinprovning, kåsera och underhålla på Munskänkarnas 40-årsjubileum i Luleå.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-04-07 06:00
Paret Kronstam och Larsson betraktar vinprovandet som en slags konsumentjournalistik och på senare år har kombinationen vin och mat fått allt större utrymme i bådas liv. - Vi håller faktiskt på med varsin bok i ämnet, säger Håkan Larsson. Man kan absolut inte anklaga paret Kronstam och Larsson för att vara överlägsna snobbar. - Vinsnobbar är lika töntiga som alla andra snobbar, säger Kronstam. - Vi har båda en folkbildarambition med det vi gör, fyller Larsson på. 5.000 sorter
Tillsammans med ett 60-tal andra kritiker är de medlemmar i Sveriges vinskribenters förening, ett ganska exklusivt sällskap som står för 90 procent av all vinjournalistik i Sverige. - Tidigare var TV4:s vinprovare Bengt Frithiofson med, men han gick ur när han själv började importera vin. Vi håller oss till mediabranschens etiska spelregler, säger Larsson. Varje år provar de här båda herrarna cirka 5.000 olika sorters vin, en mängd som är hisnande för de flesta människor. - Vi skiljer på jobb och fritid. När vi jobbar spottar vi ut allt vin, säger Kronstam. Kollegan Håkan Larsson menar att det är måste om man ska överleva. De har båda sett exempel på vinprovare som inte klarat gränsdragningen. - Däremot dricker jag gärna i prIvata sammanhang. Livet blir lite gladare av lagom mängder vin, säger Eriksson. Kan man då dricka vin till alla sorters mat?
- Ja, det kan man men han bör nog inte göra det, menar Larsson. Surströmming och palt
Bengt-Göran Kronstam berättar att han druckit vin till både surströmming och palt. - Det går faktiskt att dricka vin till surströmming. I alla fall om man dricker franska viner gjorda på den gröna druvan gewurztraminer, säger han. Håkan Larsson  säger att han inte dricker vin till sill och strömming. - Det är mycket godare med öl och brännvin. På senare år har intresset för att odla vindruvor och för att framställa vin i Sverige ökat. Odlare som satsar på att tillverka vitt vin finns bland annat i Skåne, Östergötland, Sörmland samt på Gotland och Öland. - Svenskt vin kommer men mycket beror på hur klimatet kommer att förändras. Hursomhelst kommer svenska viner alltid att vara dyra eftersom det aldrig kommer att bli några större mängder som produceras. Fast allt som tillverkas säljs ju, berättar Kronstam. Rosévinet ökar
Vad är det då för trender som råder i vinbranschen just nu? - Rosévinet har fått en väldig skjuts och försäljningen ökar starkt på Systembolaget. Lätta friska vitviner gjorda på rieslingdruvor kommer också, berättar Kronstam. - Skruvkorken är på väg tillbaka. Alla minns ju de mindre goda härtappade vinerna som förut fanns att köpa på Systemet. Det har visat sig att det inte var något fel på korkarna utan det var vinet som var mindre bra, säger han. Håkan Larsson  har ett tips till alla nybörjare som inte smakat vin förut. - Ät någonting till när du dricker rött vin första gången. Vinet har en strävhet som försvinner i kombination med mat. Rött vin bör för övrigt alltid drickas i samband med förtäring. Däremot kan man dricka vitt vin utan någonting till. Ett annat gott råd är att man ska undvika de billigaste vinerna. - Ett par tior köper mycket livskvalitet, menar Larsson som tillägger att dyr mat kräver dyrt vin.

Kronstam och larsson

Bengt-Göran Kronstam föddes i Malmö. Arbetade på Systembolaget 1973-1982. Vinkritiker i DN sedan 1985. Har också skrivit om vin i tidningarna Gourmet, Allt om mat och Vin & mat (som numera heter Allt om vin).

Instiftade Sveriges vinskribenters förening 1990 och var dess ordförande till 2003. Tog 1994 initiativet till Vinordic, Skandinaviens största dryckesmässa. Har fått en rad priser och utmärkelser genom åren. Har skrivit flera böcker om vin. En, Vinets Magi, blev korad till världens bästa vinbok 2007. Håkan Larsson  är född på Fårö, Gotland. Började sin yrkesbana som journalist på Gotlands Allehanda. Jobbade sedan på Bonniers Allt om mat. I dag är han redaktör för tidningen Allt om vin som han äger tillsammans med Bengt-Göran Kronstam och finansmannen Mats Hanzon. Larsson är ordförande i Vinskribenternas förening. Han har också skrivit böcker om mat och vin och en ny håller på att färdigställas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om