De har fått nog – av hot och hat

En fjärdedel av regionpolitikerna uppger att de har utsatts för hot. Nu säger flera toppnamn att de har fått nog. "Ett hot mot demokratin", dundrar regionrådet Agneta Granström (MP).

Bekymrad. Agneta Granström har själv inte hotats, men kallar situationen "ett hot mot demokratin".

Bekymrad. Agneta Granström har själv inte hotats, men kallar situationen "ett hot mot demokratin".

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-04-10 05:00

De avgående kommunalråden Helena Öhlund (S) i Älvsbyn och Kristina Zakrisson (S) i Kiruna har båda angett det hårda debatt- och samtalsklimatet som ett av skälen till att de väljer att kliva av sina uppdrag efter valet. Och så sent som i förra veckan bötfälldes en man i 60-årsåldern efter att ha uppträtt aggressivt och hotat Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) på hennes kontor.

Nu presenterar Region Norrbotten resultatet av en enkätundersökning där 60 procent av regionpolitikerna har svarat. 23 procent av dem uppger att de har blivit utsatta för hot.

– Väldigt beklagligt, säger regionfullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg (S).

Hon är en av dem som står bakom de nya riktlinjerna för hur hot, våld och trakasserier ska hanteras. På onsdag antas de av fullmäktige, för att hädanefter fungera som ett stöd för politiker som utsätts.

Elisabeth Lindberg tycker att det i förlängningen handlar om att skydda demokratin.

– Det gäller att inte bli tyst, utan i stället hitta vägar att skydda sig. Enda sättet att hålla demokratin vid liv är att vi hävdar åsiktsfriheten hela tiden. Vi har rätt att tycka saker utan att bli hotade och trakasserade.

Regionrådet Agneta Granström (MP) tycker att förståelsen för politikers roll och villkor har minskat sedan hon blev aktiv 1994. Hon tror att bristande kunskap är en del av förklaringen till att många förtroendevalda utsätts för hat och hot.

– Jag upplever att kunskapen om det politiska värvet har minskat. Många har lite svårt att förstå vad det innebär att vara ett parti som har makt och inflytande eller ett som sitter i oppositionen, säger Agneta Granström.

Särskilt utsatta kan fritidspolitiker vara. Granström tror att få känner till att de flesta förtroendevalda ägnar kvällar och helger till att gå på möten och läsa handlingar.

– Man gör det för att man vill ha ett bättre samhälle. Men politikens förutsättningar upplever jag nog att det har blivit mindre förståelse för.

Samtidigt är avhoppen fler än tidigare och partierna har fått svårare att locka medlemmar och aktiva.

– Vem vill ta på sig ett uppdrag om det innebär att man ska bli dåligt bemött? Jag tycker det är oerhört fruktansvärt och ett hot mot demokratin.

Agneta Granström säger att hon själv aldrig har utsatts för direkta hot.

Det har däremot Elisabeth Lindberg. Trots det söker hon stöd för att bli Socialdemokraternas andra regionrådskandidat.

– Jag tror på vår politik och det är den jag vill förändra med. Sedan får man lösa det andra efter vägen, säger Elisabeth Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om