I Pajala hörs mullret från en gigantisk industriexpansion. Det händer saker i Norrbotten - i går släpptes till exempel Norrbottensakademins årsbok.
Sedan 1998 och vartannat år kommer akademien ut med en årsbok. I år heter den Det nya Norrbotten vars redaktör, för sjunde gången, är ekonomihistorikern Maurits Nyström. Tolv personer, däribland förre landshövdingen Per-Ola Eriksson, ger sin vy av länet i dag och gläntar på dörren mot framtiden. Här samsas stolthet och positiv framtidstro med några varningens ord för hur den snabba omvandlingen påverkar människan.
Farlig självgodhet
En av dem som skriver i boken, frilansjournalisten och debattören Åsa Petersen, flaggar för en farlig självgodhet:
"Naturtillgångarna är utan tvekan en stolt del av länets historia och framtid. Men livet är inte bara arbete och arbete sker inte bara i basindustrier. Det är tyvärr ett faktum som den norrbottniska självbilden tenderar att missa. Små företag i nya branscher - inte minst de som kallas kreativa - blir allt för sällan tagna på allvar i vårt län. De nämns mest som piffigt strössel på den stora basindustrikakan", skriver Petersen.
Problem och möjligheter
Vid boksläppet drar Maurits Nyström bilden av Norrbotten som genom historien varit med om expansioner och krympningar då världsmarknadens behov gjort sig gällande:
- Boken handlar om Norrbottens problem och möjligheter, hur man balanserar ett positivt omvandlingstryck, säger Nyström och exemplifierar frågor som hur klara bostadsbehov och en meningsfull fritid för dem som exempelvis är verksamma i gruvexpansionen.
Bara i starten
Förre landshövdingen Per-Ola Eriksson noterar att länet inte bara får slå sig till ro och luta sig mot råvaruindustrin.
- Vad vore vi utan universitetet i Luleå, forskning och utveckling är viktigt. Biltestverksamheten ska nämnas, turismen är viktig, säger Eriksson och nämner is- och trädhotellen.
Sven-Erik Österberg hakar på angående turismen:
- Den är bara i starten, här finns det en enorm potential och Norrbothniabana ska vi ha, det är inte något som går att stå emot på sikt, säger han beslutsamt.
Norrbottensakademins ständiga sekreterare, psykologen Lisa Keisu Lennerlöf, har sin bild klar av det "nya Norrbotten":
- Här har slutats gnälla, konstaterar hon och slår fast att positiv beslutsamhet kan bli en självuppfyllande profetia.