De förvandlade trädgården till en blomstrande oas

I 30 år har makarna Kristina och Malte Brännström bott i huset i Selet. Under åren har de förvandlat trädgården till en blommande oas.

Kristina och Malte Brännström flyttade in i sin villa i Selet för 30 år sedan och har under åren format sin trädgård till en oas.

Kristina och Malte Brännström flyttade in i sin villa i Selet för 30 år sedan och har under åren format sin trädgård till en oas.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2021-07-19 10:00

När familjen Brännström flyttade in i det röda huset fanns bara en liten rabatt vid ena husväggen. Det tog dock inte länge innan trädgården började förändras. Huset ligger i ett skyddat läge från vägen intill och strax nedanför huset ligger en liten damm som under vårarna är fylld av vatten.

– Från början hade jag ingen direkt plan, utan jag planterade blommor som jag tyckte var vackra. Men med tiden började jag tänka på att skapa olika rum och teman i trädgården. Jag vill att man ska upptäcka nya saker beroende på hur man rör sig. Vid vårt fikabord har vi rhododendron som kommer först, sedan har vi rosor som blommar därefter. Jag vill att hela tiden det ska hända något och kompletterar med sådant som blommar hela sommaren. Och tänker också kring färger så att det stämmer överens.

Arbetet med trädgården tar sin början redan i mars. Då fylls garaget med allahanda blommor och grönsaker som frösås inför utplantering. Och under perioder av året blir många timmar av trädgårdsarbete.

– Det är otroligt avslappnande och avstressande att hålla på med trädgård, konstaterar hon och får medhåll av maken Malte Brännström.

– Vi hade en vän på besök som tyckte det var mindfulness att rensa ogräs och det är det verkligen, man bara jobbar på medan man lyssnar på en bok eller musik, säger han.

Odlingsintresset delas även med vänner och tillsammans besöker de trädgårdar, planerar vårens fröinköp och följer noga trädgårdarnas utveckling. Förutom att besöka andras trädgårdar brukar paret även visa upp sin egen under trädgårdsvandringen som arrangeras av Luleå trädgårdssällskap.

– De senaste åren har vi fokuserat mycket på den svarta kronliljan. Den går inte att köpa, men vi förärades av varsitt exemplar av som inte går att köpa. Vi förärades med varsin blomma av Yngve Yvesand som hade fantastiska kronliljor i sin trädgård på Bergnäset så dem har vi vårdat ömt under flera år, berättar Kristina.

Trädgården består mest av blommande växter men här finns även en del ätbart. I ett växthus samsas bland annat tomat med gurka och chili ochute på friland växer också en del ätbart.

– Växthuset blev snabbt knökfullt, så för två år sedan byggde vi ett orangeri där blommorna drivs upp på våren. Och så fort de kommit ut i trädgården i början av sommaren blir det ett mysigt uterum där vi kan sitta till sent inpå hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!