Den 19 december skulle borgenärerna, företag och organisationer som tillsammans har krav på 1,7 miljarder kronor, mötas i Luleå tingsrätt. De skulle gå dit för att ta ställning till ett förslag om hur de kan få pengar tillbaka.
Företag med fordringar upp till en halv miljon kronor erbjöds att få tillbaka allt. De som hade högre krav skulle få vänta på den överskjutande delen till 2022 eller acceptera att få en halv miljon kronor samt 25 procent av resten. Bland de som har krav märks stora företag som Peab och Metso, med flera hundra miljoner kronor att fordra. Men där finns också massor av små företag samt föreningar, staten samt kommuner
Allt detta ingick i en rekonstruktionsplan, en räddningsplan för Northland, som numera har fallit. Rekonstruktionen avslutas på tisdagen och från gångna måndagen är Northland försatt i konkurs.
Det innebär att företagens krav hamnar bland andra krav i ett konkursbo. Där kommer det att finnas höga krav på pengar tillbaka och i en rad fall finns säkerheter i botten, så långt de nu räcker.
Om konkursboets tillgångar säljs så blir det antingen till någon som vill driva gruvverksamhet på plats eller så säljs tillgångarna i delar för att byggas upp på annan ort.
När allt är sålt delas pengar ut till de som har krav. Då följs en särskild turordning. Oddsen för pengar tillbaka åt de många företagen är dåliga.
Grunden för hur det här ska gå till är svensk lagstiftning och den som kommer att föreslå utdelningen är konkursförvaltaren Hans Andersson.