De får ingen toalett i centrum

Det är både enkelt och billigt att skapa en stor modern handikapptoalett i centrum – något som saknas i dag. Trots det säger kommunen nej.

Lämplig. Kulturens hus i Luleå passar på för att rymma Luleås första offentliga toalett för svårt rörelsehindrade anser de som arbetar på särskolan. Men kommunen säger nej, än så länge ...

Lämplig. Kulturens hus i Luleå passar på för att rymma Luleås första offentliga toalett för svårt rörelsehindrade anser de som arbetar på särskolan. Men kommunen säger nej, än så länge ...

Foto: Eija Dunder

Luleå2016-10-01 07:00

Det finns ingen toalett för svårt rörelsehindrade i Luleå centrum.

– Man tänker på Luleå kommun och deras tal om tillgänglighet för alla. Men det är inte riktigt så.

Det säger Ulrika Johansson som arbetar med funktionshindrade elever på Ormbergsskolan på Björkskatan.

– När vi åker med våra elever till olika aktiviteter i centrum så finns det ingen offentlig toalett för dem. Det är väldigt begränsande för dem. Och det gäller inte bara oss, vi vet att föräldrar till dessa barn tycker upplever samma problem. De kan ofta inte delta i olika aktiviteter med sina personliga assistenter på grund av det. Eller så måste de planera besöken i centrum så att de hinner hem till toaletten fortsätter hon.

Den toalett som Ulrika Johansson ser framför sig innehåller både en taklift samt en brits

– En vanlig handikapptoa räcker inte, det finns de som inte kan sitta på en wc-stol, säger hon.

Detta fick Ulrika Johansson att skriva ett medborgarförslag i september förra året. Där föreslår hon att kommunen skapar en sådan toalett. Hon tycker själv att Kulturens hus vore en bra plats för den.

– Det är många aktiviteter som sker där, och det är nära till många andra. Kulturens hus har dessutom bra öppettider, säger hon.

Nu har kommunen behandlat medborgarförslaget, ett år senare. Den passerade stadsbyggnadsnämnden på torsdagen.

Det blev avslag.

– Det är ju kulturnämnden som ansvarar för driften av Kulturens hus. Det kändes inte juste att ta beslut om en kostnad som ska drabba någon annan, säger Lenita Ericson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Den kostnad hon talar om är 25 000 kronor per år. Men kulturförvaltningen har yttrat sig över förslaget och sagt att den inte har råd.

Kommunens egen utredning visar att det finns plats att skapa en sådan toalett vid entrén i Kulturens hus. Enligt utredningen skulle det vara "relativt enkelt" och bara kräva en mindre ombyggnad, kostad cirka 250 000 kronor.

Enkelt och billigt men ändå nej?

– Nja, det är rätt stor utökad kostnad för kulturförvaltningen, säger stadsplanechef Malin Lagerwall.

Men både Lagerwall och Ericson utesluter inte att de kan bli "överkörda" i högre instans.

– Ett medborgarförslag ska ju även tas i kommunstyrelsen. Och för mig är det ännu en öppen fråga. Samtidigt är det begränsade budgetar hos alla förvaltningar, säger Lenita Ericson.

Hon råkar dessutom vara ordförande i tillgänglighetsrådet.

– Luleå har kommit en bra bit när det gäller tillgänglighet men det finns givetvis mycket som behöver utvecklas. Så är det, säger Ericson.

En stor majoritet står bakom avslaget men två partier vill dock att kommunen ska säga ja – Liberalerna och Vänsterpartiet.

– Det är ett helt rimligt krav att vi ska ha samma tillgänglighet för alla. De här eleverna behöver detta och inte bara dom. Jag tycker man borde hitta pengar till detta, det rör ju sig inte om så mycket, säger Mathias Karvonen (V).

Fakta.

En byggnad som är tillgänglig för allmänheten måste ha minst en toalett som är anpassad för personer i rullstol. Toaletterna ska vara så rymliga att de rymmer en eldriven rullstol.

Reglerna gäller dock endast vid nybyggnad och i vissa fall vid ombyggnad.

Det anses även vara bra om toaletten är utrustad med en fullstor brits för av- och påklädnad.

Det finns ingen liknande toalett för allmänheten i Luleå, såvitt kommunen vet.

Källa: Boverket och Handisam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!