Som barn älskade han sin experimentlåda "Den lilla elektrikern". Han "lagade" ett flertal radiostyrda bilar, där några fungerade även efter nedmonteringen.
Det var kanske inte underligt att yrkesvalet föll på att bli industritekniker. För 15 år sedan startade han företaget Cranex, som hade 28 anställda när det såldes 2020.
Hans nya företag, Nordkust Maskin AB, föddes 2022.
– Jag gillar att "mickla på" och få saker att fungera. Vår specialitet är att bygga ihop tekniska system och se till att de kan arbeta tillsammans, berättar 47-årige Johan Gustafsson.
Mitt på verkstadsgolvet står en vit grävmaskin. Styrhytten är borta och ersatt av en metallåda fylld av sladdar. Om en vecka ska grävaren placeras i en miniubåt inuti Juktans kraftverk.
– Vattenfall har försökt med både drönare och robot att undersöka en vattenfylld tunnel utan att nå hela vägen. Vårt uppdrag är att bygga en maskin som kan ta sig igenom en 1,5 kilometer lång tunnel utrustad med scanningsutrustning för att undersöka hållbarheten, berättar Johan Gustafsson.
Juktans kraftstation blev Sveriges första pumpkraftverk 1978. Det ligger mellan sjöarna Storjuktan och Storuman i den övre delen av Umeälven. Med hjälp av underjordiska tunnlar sammankopplas sjöar på olika höjder över havet för att skapa ett ovanligt kraftverk.
Efter avregleringen av elmarknaden ansågs den inte längre vara lönsam och byggdes 1996 om till ett vanligt kraftverk.
Nu har Vattenfall plockat upp den gamla idén ur malpåsen. En förstudie visar att pumpkraftverket kan bli en lönsam tillgång under elektrifieringen av svensk industri. Det behövs bara ett bättre beslutsunderlag innan investeringsbeslutet kan fattas.
Det är här som den vita grävmaskinen i en industrilokal på Bergnäsets industriområde kommer in i bilden. I rummet intill finns en gammal valstuga som byggts om till kontrollrum. Med hjälp av joysticks kan Johan Gustafsson och montören Anton Kero fjärrstyra grävaren.
– Vi uppfinner inte ny teknik utan har utrustat grävmaskinen med datorprogram som gör möjligt för att styra ett obemannat fordon. Den ska in i en oskrotad tunnel som inte bedöms vara säker, förklarar Johan Gustafsson.
Kommer det fungera?
– Vi har testat all utrustning i vårt garage. Det ska fungera. Vi har kvar att montera på kameror, men sådana har vi använt förut.
Nordkust Maskin AB är återförsäljare och servicepartner för en av världens största tillverkare av tung industriutrustning, Sany Group, och befinner sig i framkant på en glödhet marknad.
Nyligen tecknade företaget avtal om de första batteridrivna truckarna till LKAB. Hösten 2025 förväntas de tas i bruk i gruvan i Svappavaara.
– Vi är med att skapa maskiner som inte finns i dag. Det känns häftigt att arbetet görs i Luleå. Den tunga industrin i Sverige står inför ett teknikskifte, där vi går från dieseldrivet till batteridrivet. Vi går från av människan styrda maskiner till automation. Motivet är att skapa säkrare arbetsmiljöer, men det finns förstås också ett ekonomiskt incitament bakom förändringen, säger Johan Gustafsson.
Var tror du att ditt företag befinner sig om tio år?
– Om det fortsätter så här, skulle jag tro att företagets omsättning har vuxit till en halv miljard och att vi har 100 anställda. Vi borde också ha en rätt gedigen maskinpark med batteridrivna fordon vid det laget...