- Ungdomstiden i Tanzania satte sina avtryck. Jag åkte hem till Sverige, när det var dags att börja gymnasiet. Efter det har jag och min bror Niklas bollat olika affärsidéer med utgångspunkt från Tanzania. Inte bara mellan varandra utan alla våra planer och idéer har även drabbat många bekanta. Men allt sköts bara upp och sköts upp.
- För snart två år sedan kunde drömmen förverkligas. Vi hade fått nys om tre hotell som var till salu. Jag tänkte att med ett hotell kan det bli ett behagligt sätt att leva. Så jag åkte ned till Tanzania tillsammans med mina två döttrar. Jag tänkte att om dom gillar idén så satsar jag. Och de var entusiastiska. Vi tittade på tre hotell. Och jag fick bråttom hem till Niklas i Gammelstad. Tillsammans började vi nu jakten på finansiering, säger Anders.
Och finansieringen blev ett maratonlopp:
- Vi hade kontakt med många banker och finansieringsinstitut. Men det blev helt nej över allt. Det var ett evigt ringande och besök, utan resultat. Vi kollade även med Sida. Men de bara skrattade åt oss. Till slut lyckades vi dock få ihop de slantar som saknades. En del där och en del där. Sista pusselbiten kom på sin plats. I november 2009 åkte vi ned och skrev kontraktet. I januari 2010 kunde vi ta över ett hotell i staden Arusha, berättar Niklas.
Kaos direkt
- Det blev kaos på direkten. Det visade sig att avloppsrören var så dåliga att vi tvingades renovera på en gång. Med facit i hand måste vi säga att vårt hotell hade blivit lätt övervärderat. Vi fortsatte att följa hotellbranschen i Tanzania och upptäckte ett annat hotell på ön Zanzibar i Indiska oceanen. Det verkade ha rätt pris så vi slog till igen i maj 2010. Så nu är vi ägare till två hotell och har en personal på sammanlagt 70 personer, fortsätter Niklas.
Hemma i Norrfjärden
Nämnas ska att Anders bor med sin sambo i staden Arusha. När han nu inte som den senaste månaden varit hemma i sitt fritidshus i Norrfjärden.
- Jag har drabbats av reumatism och klimatet i Tanzania gör mig gott. Där nere gäller svenskt högsommarväder året runt. Vi har operativa ledningar och chefer tillsatta vid båda hotellen. Vi har också en lokal advokat och ekonom till hjälp. Jag är väl mest en förvaltare i Tanzania, säger Anders.
Niklas däremot är nu bosatt med hustru och två barn i Gammelstad.
- Jag jobbar på med min konsultfirma. Men visst blir det att åka ned någon gång varje år, säger Niklas.
De två andra bröderna till Anders och Niklas bor också i Sverige. Det är poliskommissarie Thomas, 47, Stockholm, och sociolog Lars, 44, Luleå. Brödernas mor Birgit bor nu i Sävast. Fadern Mats avled 1987.
En livsdröm
- Hotellen, som båda heter L’Oasis, är en livsdröm för oss båda. Vi har också lyckats exportera den svenska modellen. Vi visar att demokrati också kan gälla på jobbet. Men det har tagit sin tid. Tanzanier är inte vana att ta egna beslut, fortsätter Anders.
- Det är ett otroligt driv i landet Tanzania. För 15 år sedan var man ett av världens fem fattigaste länder, en placering man haft sedan självständigheten från Storbritannien 1961. Det socialistiska systemet fungerade allt sämre och ekonomin kraschade helt. Efter påtryckningar från bland andra Världsbanken övergick man till demokrati och släppte valutan fri. Den ekonomiska tillväxten tog fart och bara några år senare hade man klättrat närmare 20 placeringar på fattigdomslistan. Motsvarande resa för Sverige tog 50 år.
- I dag räknas Tanzania till de tio snabbaste växande ekonomierna i världen. Sverige har också varit en viktig pusselbit i den utvecklingen. Det land som får det största biståndet från Sverige är nämligen just Tanzania, påpekar Niklas.
Varifrån kommer era hotellgäster?
- Sydafrikaner är våra främsta kunder. Men många kommer även från södra Europa. Nordbor däremot är lätträknade. Här verkar många prioritera Thailand. Strunta i Thailand och upptäck det vänliga Tanzania, säger Anders.
Vad vill och kan turister uppleva i Tanzania?
- Afrika som kontinent har fantastiskt mycket att erbjuda för den intresserade och få länder kan mäta sig med Tanzania vad gäller variation av upplevelser. Ett av världens mest stabila länder med en fredlig och mycket vänlig befolkning och med en fantastisk natur. Några av världens mest intressanta naturområden finns i landet; den makalösa Ngorongorokratern, de ändlösa savannerna i Serengeti, de mytomspunna baobao-träden i Tarangire, det vilda Ruaha och Afrikas högsta berg Kilimanjaro.
- För att inte tala om det fantastiska djurlivet. Det finns massvis med djur. Nyligen, bara under en safari, såg jag 1.000-talet elefanter. 25 procent av landet är nationalparker. Ytterligare 25 procent är skyddade områden och reservat. Nära hotellet i Arusha ligger den fantastiskt fina Arusha nationalpark. Där tillåter man bland annat fotvandring bland de vilda djuren, naturligtvis tillsammans med en beväpnad park ranger. Ett underbart sätt att koppla av en eftermiddag.
Äntligen till skott
- Utanför hotellet på Zanzibar ligger en marin nationalpark, där några av världens bästa dykrev finns. Där finns även gott om delfiner och under sensommaren även knölval och valhaj som är relativt lätt att få syn på. Tio minuters bilresa från hotellet finns en annan nationalpark där bland annat röda colobusapor finns. Att vandra i den täta skogen är häftigt och spännande.
- Safaris och guidade turer arrangeras till det mesta. Just nu är dykarvädret och havsfiske på topp. Bergsklättring, storviltsjakt och ballongsafaris är annat intressant, säger Anders.
- Kul att vi äntligen kom till skott med hotellen. Men vi önskar båda att vi hade gjort det här tidigare. Våga prata om idéer och jobba för att verkställa dem. Gör du det har du provat. Gör du det inte kommer du att gräma dig hela livet, avrundar Niklas Österberg.