Många verksamheter går på lågvarv under sommaren och alla som har semester behöver inte ersättas. Men då det gäller hemtjänsten, personliga assistenter, inom vård- och omsorgsboenden och inom stöd och omsorg, så behövs det alltid folk.
– Vi har samma behov året runt, dygnet runt, säger Anna-Lena Hellström, enhetschef för rekryteringsenheten vid Socialförvaltningen vid Luleå kommun.
Cirka 1.500 ansökningar
Arbetet med att rekrytera årets sommarvikarier startade redan den 19 januari då de gick ute med en första annons..
– I fjol tog vi in drygt 400 nyrekryterade sommarvikarier, plus befintliga vikarier som snurrar runt hos oss. Så totalt blev det närmare 900. Behovet är lika stort i år, säger hon.
Hon räknar med att de får in lite drygt 1.500 ansökningar om sommarjobb. Normalt krävs det att man har en undersköterskeutbildning om man vill jobba inom omsorgen, men under sommaren tvingas man lätta på det kravet.
– Under sommaren frångår vi det kravet. I första hand söker vi de som har utbildning, sedan de som har erfarenhet. Därefter tittar vi på lämplighet och personlighet, förklarar Anna-Lena Hellström.
Kan göra undantag
Åldersgränsen för att jobba inom omsorgen är 18 år, men det finns undantag. För de som går vård- och omsorgsprogrammet brukar det finnas möjligheter att få jobb.
– Men då handlar det om vissa arbetsuppgifter och tider som de får jobba, säger hon.
Hon är inte orolig för att de inte ska få tag i tillräckligt med vikarier för att klara vården och omsorgen i sommar.
– Redan nu har det kommit in drygt 270 nya ansökningar och det kommer in hela tiden. Det här är ju världens chans att prova på yrket och det kommer att finnas jobb i framtiden, lovar Anna-Lena Hellström.