En undersökning som fackförbundet Kommunal gjorde förra året ger svart på vitt att de utlandsfödda bär upp äldreomsorgen. Enligt undersökningen är ungefär 25 procent av de som jobbar inom den svenska äldreomsorgen födda i utlandet.
Kommunal konstaterar att utan de utlandsfödda skulle den svenska äldreomsorgen ha svårt att klara personalförsörjningen.
På Bergvikens äldreboende, som öppnades för ett drygt år sedan, är 15 av de totalt 83 utlandsfödda. Två av dem Andrea Suarez, från Chile och Samar Nabhan, från Syrien. Båda är undersköterskor och har bott i Sverige i tio respektive tolv år och båda är nu svenska medborgare.
– Jag kommer från ett land där vi tar hand om våra gamla på ett annat sätt, oftast hemma. Jag försöker också alltid skapa en hemmakänsla på avdelningen när jag jobbar, så att de känner sig hemma, säger Andrea Suarez.
Båda två jobbade som sekreterare hemma i sin respektive länder. Att utbilda sig till undersköterskor var också ett sätt för dem att komma in i det svenska samhället. Dessutom kunde de vara ganska säkra på att få jobb.
– Vill man komma in i det svenska samhället måste man jobba. Man träffar folk och man är tvungen att prata sig svenska. Man lär sig väldigt mycket av sina arbetskamrater, påpekar Andrea Suarez.
Samar Nabhan, som jobbat inom äldreomsorgen sedan 2007, säger att hon i början mötte på ett visst motstånd några gånger.
– Det fanns de som inte ville att jag skulle hjälpa dem, men det var inget jag tog personligt, säger hon.
Båda är i stället övertygade om att de med sin utländska bakgrund tillför mycket. Många kunder på boendet är också nyfikna på var de kommer ifrån och vilket språk de pratar i deras hemländer.
– Vi ger en krydda i arbetslivet och jag har aldrig sett något negativt, säger Andrea Suarez.
De får medhåll av Marie Runelöf, en av tre enhetschefer vid Bergvikens äldreboende. Hon var också med och anställde all personal då man startade upp äldreboendet.
– Egentligen var det ingen tanke på att det skulle vara utlandsfödda, utan vi såg till personligheten. Vi ville bygga laget så att rätt personligheter var på rätt plats. Sedan är det en bonus med en mångkulturell arbetsplats och i framtiden kommer vi också att få kunder med den bakgrunden, säger Marie Runelöf.
Hon påpekar att de som är utlandsfödda på olika sätt tillför arbetsplatsen otroligt mycket.
– Det är en vinst för äldreomsorgen att få in folk från andra länder. De berikar det dagliga med sina olika erfarenheter, både för kunderna och för sina medarbetare, säger Marie Runelöf.