När samtalen kommer in till ledningscentralen är det sällan operatörerna vet vad som väntar på andra sidan luren.
– Vissa samtal finns märkta som röda, alltså akuta, men det kan innebära allt från en lösspringande hund eller en person som uppger att den vill ta sitt eget liv, säger Ann Lindqvist, vakthavande befäl.
Med tid och erfarenhet inom yrket blir samtalen lättare att ta, utan att påverkas, men som operatör måste du alltid vara alert på alla signaler i samtalet.
– Det är klart att det påverkar, beroende på vad det gäller. Det kanske är en anhörig som ringer i efter att de hittat en närstående som lyckats ta sitt eget liv och då påverkas man såklart. Men man påverkas ju också i de samtal där man lyckas nå fram till någon som ringer och berättar att de vill eller funderar på att ta sitt eget liv, säger Madeleine Borgenstål.
– Oavsett vad vi möter i jobbet upplever jag att man blir som mest påverkad när det handlar om barn och ungdomar. Många gånger vi pratar med människan som mår dåligt, då har vi dem på tråden, då vet vi att nu händer det iallafall ingenting, säger Ann Lindqvist.
Men det kan också hända att en anhörig kontaktar polisen utan att veta vart deras närstående befinner sig, de kanske har hittat ett avskedsbrev eller fått ett sms.
– Då blir situationen helt annorlunda och man måste snabbt kunna fatta beslut om insatser som behövs där och då, förklarar Ann Lindqvist.
Ann arbetar som vakthavande befäl och kan fatta beslut om sökinsatser och omhändertaganden, exempelvis om en anhörig ringer utan att veta vart deras närstående befinner sig.
– Jag tror det är en trygg upplevelse för den som ringer in att man har en väldigt professionell inställning, att man kanske inte visar så mycket sympati i stunden och drar in dem i det utan att de känner att man är en trygg person som de kan lita på, och där de kanske känner förtroende att dela med sig om, exempelvis, vart de befinner sig, säger Madeleine Borgenstål.
Att upprätthålla samtalskontakten och fortsätta prata med personen är en av grundpelarna i arbetet som operatör, där man bara har rösten att gå på.
– Att få dem att vilja dela med sig till mig, det kan vara så att de ringer upp, vi pratar en stund och sedan lägger de på luren. Därefter ringer jag upp och till slut kanske de svarar och då gäller det ju för mig att få dem att stanna kvar och prata med mig. Hitta sätten att behålla dem. Kanske genom att inte jag pratar och bara maler på, tilliten tror jag är A och O, berättar Madeleine Borgenstål.
Men det gäller också att avgöra situationen och hur akut den är.
– Det kanske inte är passande att vi åker dit med en patrull med buller och brak, det kanske är en situation i vilken det är mest lämpligt att skicka en ambulans och lämna över till psykiatrin eller frivården, förklarar Ann Lindqvist.
När ska man vända sig till polisen vid fall av psykisk ohälsa?
– De fallen där polisen ska vara involverad är de akuta fallen där någon faktiskt är på väg att ta sitt eget liv, eller i de fall där någon är våldsam och man behöver polisens befogenheter till våldsanvändning. Det är inte alla fall som hamnar där och då är ärendet något som bör hanteras av sjukvården, säger Ann Lindqvist.