Frågan om badhusets på Hertsön var under flera år lika het som en finsk bastu. Frågan stöttes och blöttes och blöttes igen. Men nu står bygget i princip klart och den 15 februari är det dags för premiärdopp.
– Det ska bli superroligt att öppna badhuset, säger Veronica Bergsten, badhuschef Luleå kommun.
Redan 2013 fanns ett nytt badhus på Hertsön med i kommunens planer. Då budgeterades 50 miljoner kronor för bygget.
Sommaren 2016 togs det allra sista simtaget och några månader senare revs byggnaden.
I mars 2019 beslutade kommunfullmäktige att badhuset skulle byggas och 140 miljoner kronor avsattes i budgeten.
Alla var inte positiva till beslutet. Liberalerna menade att badhuset förmodligen skulle kosta över 200 miljoner kronor och att investeringen inte var rimlig.
Vintern 2022 lämnades bygglovsansökan in och på hösten togs första spadtaget, då var den beräknade kostnaden uppe i 185 miljoner kronor.
Nu skriver vi november 2024 och bygget är nästan klart, slutnotan beräknas bli 220 miljoner kronor och om drygt två månader är det dags för invigning.
Själva bandklippningen kommer att ske utomhus, sedan får de som vill gå in för vidare ceremonier och firande – och bada förstås.
Men för att bada på premiärdagen krävs det en badbiljett. Denna kan bokas på lulea.se från och med den 15 januari. Hur många biljetter som släpps är inte fastställt än.
– Vi håller på att räkna på hur många som kommer att rymmas, men det blir relativt många biljetter. Jag tror inte att de tar slut, säger Veronica Bergsten.
Badhuset har varit efterlängtat av många. Framför allt de som bor på Hertsön har väntat och längtat.
– Vi hoppas verkligen att vi ska kunna göra det till ett lika trevligt kvartersbad som det var tidigare. Att stammisar, barnen på Hertsön och alla andra Luleåbor hittar dit.
Sex personer kommer att jobba heltid på badhuset och två av dem som jobbade där tidigare kommer tillbaka efter några år på andra badhus. Ytterligare personal ska rekryteras.
Totalt finns det tre bassänger i badhuset. En simbassäng som är 25 meter lång, en barnbassäng och en multibassäng med justerbar botten. Vilket gör att olika verksamheter kan ha nytta av bassängen.
– Man kan ha fyraåringar som bottnar på någon decimeter eller sänka den till två meters djup.
Utöver bassänger finns det inga övriga attraktioner som till exempel hopptorn, vattenrutschkana eller bubbelpool.
– Men till skolloven kan vi hyra in hinderbanor, säger Veronica Bergsten.