Dåtid, nutid och framtid: Specialbilaga om Luleå 400 år

Fyra framtidshopp, fyra företag, fyra platser, fyra årtal som präglat Luleå. Och mycket mer ...

Det var många personer på plats för att beskåda när det första brovalvet kopplades intill brofästet. Som mest var 150 personer i arbete under bygget av Bergnäsbron som pågick åren 1950-1954.

Det var många personer på plats för att beskåda när det första brovalvet kopplades intill brofästet. Som mest var 150 personer i arbete under bygget av Bergnäsbron som pågick åren 1950-1954.

Foto: Arvid Moberg / Luleå kommuns bildarkiv

Luleå2021-05-11 10:21

"Förändringens vind blåser över Luleå under 1950-talet. På själva brofästet på centrumhalvön har en skara djärva personer samlats mitt i vintern för att få vara med om ett historiskt ögonblick."

Så börjar texten om Bergnäsbron med rubriken "En bro kommer lastad", en av artiklarna som är med i vår specialbilaga om Luleå 400 år. När Bergnäsbron stod klar var den landets näst längsta bro med sina 896,5 meter. Det var bara Hisingebron i Göteborg som var 30 meter längre.

I dag har Bergnäsbron sprickbildningar i stålkonstruktionen och Trafikverket har bedömt att bron ska vara i trafik till 2035-2040. Luleå kommun har avsatt mark för en ny bron, som ska placeras längre norrut.

Den 1 januari i år började vår bevakning av Luleå 400 år. 40 Luleåbor svarade på frågan vad de vill ska hända i Luleå i framtiden. Under våren har det blivit många artiklar på ämnet och nu väljer vi att göra en samlad specialbilaga, en del av materialet har publicerats i Norrbottens-Kuriren, men en del material är nyproducerat.

På lördag 15 maj ger Norrbottens-Kuriren ut bilagan Luleå 400 år. I den berättar vi om Luleås historia - fyra årtal som präglat staden. Vi har bläddrat bakåt i historien, men vi tar den också till nutiden - och vi blickar framåt. Det är vår present till er läsare och staden! Vi hoppas att ni kommer gilla den lika mycket som vi gör. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!