Därför trivs fästingarna i skärgården

Det finns gott om fästingar i Luleå skärgård och frågan är om de även kommer att ta sig till fastlandet.

"Om det finns kustnära öar kan vissa djur simma över till fastlandet men det är svårt att veta hur stora risker för samhället detta kan orsaka", säger forskaren Guilio Grandi.

"Om det finns kustnära öar kan vissa djur simma över till fastlandet men det är svårt att veta hur stora risker för samhället detta kan orsaka", säger forskaren Guilio Grandi.

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Luleå2023-06-25 06:00

Guilio Grandi, forskare i parasitologi, har tidigare uppmanat allmänheten att rapportera in fästingfynd i syfte att kunna identifiera nya arter och dess utbredning i landet.

– Där uppe bör det bara finnas vanliga fästingar och taigafästingar. Men det vore bra om folk skickade bilder på dem man funnit, så vi får veta ifall någon ovanlig fästingsort dyker upp.

Trots den stora mängden fästingar i Luleå skärgård vill han inte kalla det en invasion.

– Det är svårt att avgöra utan mätningar. Man kan tycka att det är en invasion om man ser fem fästingar på en gång, om man inte är van. 

Fästingen har inga specifika värddjur utan sätter sig var den får fäste. Den sibiriska taigafästingen kom till Norrbotten från Finland med hjälp av flyttfåglar.

– Värddjur är alltid något som har en stark påverkan på fästingarnas framgång. Det räcker med några få djur för att en otrolig mängd fästningar ska öka i området. Men vi vet också att fuktiga miljöer är de bästa för att gynna deras överlevnad.

– Fästingar är komplicerade eftersom det är mycket som reglerar deras utveckling och förekomst. Det som är viktigast att titta på är om det är fästingar som funnits tidigare där uppe eller om det är någon ny sort som tillfälligt etablerat sig i området.

Finns det risk för spridning till fastlandet?

– Om det finns kustnära öar kan vissa djur simma över till fastlandet men det är svårt att veta hur stora risker för samhället detta kan orsaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!