Beslutet fattades under torsdagen och träder i kraft från lunchtid på fredagen. Det är ett helstopp som omfattar Vattenfalls samtliga fiskerätter för fasta redskap i hela området från Klubbviken i Luleälvens mynning ända upp till Bodens kraftstation. Beslutet gäller tills vidare, men omfattar inte sportfiskare.
– Vi har en bra dialog med yrkesfiskarna. De ser samma saker som vi. De senaste åren har det varit alldeles för få laxar i älven, understryker Henri Heimonen.
Sedan 1960-talet är Vattenfall skyldig till att plantera ut 550 000 laxar och 100 000 havsvandrande öringar i Luleälven, som en kompensation för utbyggnaden av vattenkraften.
Det är anledningen att fiskodlingen i Heden en gång i tiden startades. Här gäller helt andra premisser än vid moderna anläggningar för fiskodlingar i exempelvis Nordnorge. I Heden föds fiskarna upp i naturlig takt innan de släpps ut efter två år.
Varje sommaren bedrivs ett avelfiske utanför Bodens kraftstation för att få tag i de bästa exemplaren. Ett normalår väljs 400 laxhanar och lika många honor ut, där hälften gallras bort för att genetiken inte ska bli lidande.
– Hittills i år har vi bara fått ihop till ett hundratal. Det är väldigt lågt siffra. Normalt borde vi vid det här laget ligga på runt 300 utvalda laxar, förklarar Henri Heimonen.
Vad beror det på?
– I år verkar det vara extremt få laxar även i Luleälven. Därför inför vi ett stopp som förstås innebär en ekonomisk förlust för yrkesfiskarna, men i den här frågan måste vi alla samverka. Om vi inte klarar att nå upp till våra kvoter för återplantering kommer det att få förödande konsekvenser för laxstammen i Östersjön, betonar Henri Heimonen.
Även om personalen vid fiskodlingen noterat att många laxar ser ut att vara i fin kondition har de noterat att ett flertal bär skador efter sälbett.
Henri Heimonen säger sig inte kunna peka på någon enskild faktor bakom den pågående laxkrisen.
– Det har pratats mycket om sälen, skarven och det utbredda industrifisket i Östersjön. Nu har muddringen i Malmporten kommit i gång och det kan förstås också påverka, men vi människor måste bli mer försiktiga för att inte rubba naturen. Vi ser en tydlig vikande trend i laxfisket. I dag får vi lägga ned allt fler timmar för att fånga de avelsfiskar som vi behöver. Jag är mycket orolig över de senaste årens utveckling.