Trafikverket slopar jättebron och vill resa västerut i stället

Trafikverket skrotar planerna på en öppningsbar bro och förordar att Norrbotniabanans infart till Luleå ska ske via Gäddvik och Notviken.
– Vi har försökt hitta en vertikal lyftbro som fungerar i arktiskt klimat, men det finns ingen, påstår Urban Eriksson.

Här är Trafikverkets val. Den statliga myndigheten förordar det västra alternativet för Norrbotniabanans infart till Luleå. Det förutsätter en ny bro i Gäddvik över Luleälven. Nu skickas Trafikverkets rapport ut på remiss till kommuner, länsstyrelser, näringsliv och sjöfart.

Här är Trafikverkets val. Den statliga myndigheten förordar det västra alternativet för Norrbotniabanans infart till Luleå. Det förutsätter en ny bro i Gäddvik över Luleälven. Nu skickas Trafikverkets rapport ut på remiss till kommuner, länsstyrelser, näringsliv och sjöfart.

Foto: Trafikverket

Luleå2024-10-14 15:22

Nyheten i korthet

  • Trafikverket har övergett planerna på att bygga en öppningsbar bro för Norrbotniabanan mellan Hamnholmen och Svartöstaden i Luleå, och föreslår istället en västlig infart via Gäddvik och Notviken.
  • Byggandet av den ursprungligt planerade bron, som skulle ha behövt öppnas upp till fem gånger om dagen för fartygstrafik, skulle blivit två miljarder kronor dyrare och skapat problem för isbrytare.
  • Trafikverket planerar nu att bygga en traditionell järnvägsbro över Luleälven, och förväntar sig att fatta ett formellt beslut om den nya sträckningen innan årsskiftet.

I två års tid har det östra alternativet med en jättebro mellan Hamnholmen och Svartöstaden utretts av Trafikverket. Förslaget har starkt stöd bland Luleås kommunpolitiker och näringsliv.

På måndagens presskonferens radar Trafikverkets regionala direktör Helena Eriksson och Urban Eriksson, åtgärdsansvarig för Norrbotniabanan, upp argument varför valet i stället blir det västra alternativet.

– Den östra sträckningen blir minst två miljarder dyrare. Den skapar behov av muddring och problem för isbrytarna som kan behöva en ny placering. Om de behöver en ny hamn stiger kostnaderna ytterligare, betonar Helena Eriksson.

Trafikverket pekar på att det östra alternativet kan medföra störningar för både tågtrafik och sjöfart. Utredarna har tittat på förutsättningen att jättebron kan behöva öppnas fyra-fem gånger om dagen för att fraktfartyg på väg från Luleå behöver en möjlighet att vända i Gråsjälfjärden.

Framtidsprognosen för tågtrafik längs Norrbotniabanan motsvarar ett hundratal person- och godståg per dygn. Trafikverket pekar ut den öppningsbara bron som en tänkbar flaskhals vilken kan begränsa den regionala utvecklingen.

– Vi har utrett möjligheten att bygga en vertikal lyftbro. I södra Sverige finns sådana broar, men ingen används under vintertid, förklarar Urban Eriksson. 

Trafikverket varnar också för att anslutningen till det befintliga järnvägsspåret i Svartöstaden kan innebära en fördyrning.

– Funktionalitet är det avgörande motivet. Vi förordar det västra alternativet för att det ger en möjlighet till ett robust och hållbart trafiksystem, anser Helena Eriksson.

Det västra sträckningen innefattar också en bro, men det handlar om en traditionell järnvägsbro över Luleälven. Norrbotniabanan är sedan tänkt att löpa längs den södra sidan av E4 förbi Karlsvik.

I Notviken uppstår problem i passagen förbi två hårt trafikerade vägar, Storhedsvägen och riksväg 97.

– Där blir det trångt. Här kommer vi behöva en trafiklösning med antingen broar eller tunnlar, men det får vi återkomma till senare. Vi behöver utreda det bästa alternativet, säger Urban Eriksson.

Om Norrbotniabanan ansluter till Luleå via den västra sträckningen innebär det att dagens säckstationslösning blir kvar. Loken behöver flyttas innan persontåg kan resa vidare, vilket enligt Trafikverkets utredning motsvarar sex minuters längre restid.

Det västra anslutningen innebär att godståg som inte har Luleå som sin slutstation aldrig behöver åka in i centrum utan kan i stället svänga söderut respektive norrut i Notviken.

Trafikverkets regionala direktör Helena Eriksson vill inte spekulera kring en möjlig tidsplan.

I dag pågår arbetet med att bygga den nya järnvägens första del mellan Umeå och Dåva. Nästa etapp sträcker sig till Skellefteå. Här har samtliga järnvägsplaner vunnit laga kraft, men det fattas ett regeringsbeslut om byggstart. Arbetet med den avslutande delen till Luleå har pågått i några år.

Nu går Trafikverkets rapport ut på remiss. Kommuner, Länsstyrelsen, Region Norrbotten, näringslivet och sjöfarten får möjlighet att yttra sig om valet.

– Efter att vi har gått igenom remissvaren ska det formella beslutet fattas av Trafikverkets generaldirektör. Vi siktar på att ta ett beslut innan årsskiftet och det beslutet går inte att överklaga, understryker Helena Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!