Som Kuriren berättat har fyra av tio revisorer inte skrivit under den granskningsrapport av affären som släpptes på torsdagen.
– Det är ju inga felaktigheter i rapporten. Men det gapar hål i den, det finns saker som borde granskats mer ingående, säger Liv Shange (RS).
Det hon främst vänder sig mot är att rapporten inte granskat den politiska styrningen av affären.
– Vilken behörighet i beslutsfattandet hade de fyra i den politiska ledningsgruppen. Det var ju ingen formell instans utan de fyra utnämnde sig själva. Och de utformade själv sitt uppdrag och satt och avgjorde vilka fastigheter som skulle säljas, säger Shange.
De fyra hon avser är de två kommunalråden Stålnacke och Nordström och Lulebos ordförande Emma Engelmark, samtliga (S), samt M-gruppledaren Anders Josefsson.
– Sedan berör inte rapporten om kommunen lidit någon förtroendeskada genom affären. Det är ju uppenbart att det skadat förtroendet för kommunledningen hos många medborgare, säger Liv Shange.
Även SD:s, centerns och MP:s revisorer har vägrat underteckna rapporten. De ska lämna in egna kommentarer men det är oklart om det blir ett gemensamt.
– Jag vet inte. Men jag ska skriva ett yttrande och prata med de övriga om de vill vara med, säger Liv Shange.
Hon var en nyckelperson i bolaget och fullständig klarhet får vi bara ifall alla inblandade tillåts att tala fritt.
Det var Vänsterpartiet som krävde en granskning men partiets revisor har skrivit under rapporten. Men Bertil Bartholdsson (V) kritiserar ändå den för att inte ta upp konflikten med Lulebos förre vd Sari Ekblom:
"Vid presskonferensen antydde kommunalråden att ansvaret för den bristande informationen till Lulebos personal legat på tidigare vd. Det är påståenden som hon med nuvarande munkavle inte har möjlighet att vare sig kommentera eller bemöta. Dessutom vet vi sedan tidigare att vd förts bakom ljuset av kommunalråd och höga tjänstepersoner varav en, märkligt nog, fungerat som sakgranskare av rapporten", skriver han i ett uttalande.