Därför skärps rutinerna vid vård av halsfluss: "Lägre tröskel"

De senaste åren har det varit en ökning av invasiva grupp A-streptokocker, en bakterie som kan leda till det svåra tillståndet sepsis. Nu ändras rekommendationerna för behandling av halsfluss.

"Man sänker tröskeln för antibiotikabehandling vid halsfluss," säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

"Man sänker tröskeln för antibiotikabehandling vid halsfluss," säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Foto: Anders Alm

Luleå2024-07-08 14:53

Nyheten i korthet

  • Sjukvården i Sverige ändrar rekommendationer för behandling av halsfluss för att bekämpa en ökning av invasiva grupp A-streptokocker, bakterier som kan leda till sepsis.
  • Folkhälsomyndigheten ger nya riktlinjer för att upptäcka och behandla halsfluss orsakad av denna bakterie, vilket innebär bredare användning av antibiotika även vid lindriga infektioner.

– I och med att det har varit en ökning av fall med svåra infektioner tillåter man en bredare användning av antibiotika även vid lindriga infektioner, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Det är Folkhälsomyndigheten som går ut med nya rekommendationer för vård av halsfluss. Syftet är att upptäcka och behandla patienter som har halsfluss orsakad av grupp A-streptokocker.

De nya rekommendationerna riktar sig främst till läkare och sjuksköterskor inom primärvården.

– Det är inga jättedramatiska saker. Det är nyanser i hur man tänker när man träffar någon med halsfluss. För gemene man innebär det i sig ingen skillnad, det handlar mer om att det riktas till sjukvården och läkarens bedömning av det, säger Jonas Hansson.

Tidigare har rekommendationerna varit att inte ge antibiotika "i onödan". Tre av fyra kriterier ska normalt sett ha varit uppfyllda för att ta prover för att se om patient har grupp A-streptokocker. Kriterierna är feber över 38,5 grader, ömmande lymfkörtlar i käkvinkeln, beläggning på halsmandlarna och frånvaro av hosta. Provet är ett snabbtest i halsen.

– Det de (Folkhälsomyndigheten, reds.anm) skriver nu är att man kan överväga att ta prov även om inte alla tre kriterier uppfylls. Det är en lite lägre tröskel för att ta provet. Är provet positivt och man har symptom, då behandlar man.

undefined
Feber är en av kriterierna som ska uppfyllas innan prov tas.

Grupp A-streptokocker, en ganska vanlig bakterie som kan finnas lite varstans på kroppen, kan bland annat ge halsfluss och rosfeber. 

– Det är många som går och bär på dem utan att bli sjuk. Det är det som är det luriga, en del blir lindrigt sjuka, andra blir svårt sjuka.

Invasiva grupp A-streptokocker kan ge svårare infektioner, som infektioner i mjukdelar och sepsis.

– Drabbas man av de här svåra grupp A-streptokockerna som finns, blir man väldigt sjuk. Kraftigt allmänpåverkad med hög feber och svåra smärtor i kroppen. Då måste man åka in akut och bli omhändertagen. Det kan gå fort, det kan ta ett halvt dygn från att man är ganska frisk till att man blir väldigt sjuk. Det kan börja från ingenstans, säger Hansson.

Invasiva grupp A-streptokocker är en anmälningspliktig sjukdom. Därför finns statistik över antal fall genom åren. Hittills under 2024 är det 24 fall i Norrbotten. 2023 var det 18 fall, 2022 14 fall och 2021 1 fall, enligt Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!