Flygstaben motsätter sig att Hybrit bygger sin demonstrationsanläggning på Svartön i Luleå, eftersom det innebär ett 150–200 meter högt torn. Däremot har flygstaben inget att invända mot en lokalisering till Vitåfors norr om Malmberget, som är det andra alternativet som Hybrit utreder.
Flygvapenchefen förklarar varför flygstaben säger nej till Hybrits demoanläggning i Luleå. Det handlar inte om anläggningen som sådan utan om placeringen.
– Vi är satta att bevaka våra riksintressen, det är i den rollen vi svarar, säger Carl-Johan Edström.
– Om man bygger något som är 200 meter högt innanför vårt område som är riksintresse, så nära flygplatsen, så får det för stor påverkan. Det ena är flygsäkerheten, den minskar, säger Carl-Johan Edström.
– Det andra är att Luleå flygplats är vår huvudbas. Vi måste kunna använda den i grundberedskap, i höjd beredskap, i kris och i värsta fall krig, fortsätter Carl-Johan Edström.
– Det innebär begränsningar att uppträda operativt under kris och krig. Det är i det perspektivet vi har lämnat svaret.
Flygvapnets negativa inställning till ett 200 meter högt torn i närheten av Luleå flygplats är ingen nyhet menar han.
– Det är ingen överraskning att vi lämnar det här svaret. Vi har gjort så på alla frågor runt våra flygbaser sedan 2011, säger Carl-Johan Edström.
Utbyggnaden av vindkraft ligger bakom detta ställningstagande förklarar han. Då definierade försvaret sina riksintresseområden runt flygbaserna.
– Då var vi tvungen att definiera vad vi kan tillåta kring våra flygbaser, säger Carl-Johan Edström.
2011 stod två riksintressen mot varandra, totalförsvaret och intresset att bygga ut förnybar energi med vindkraft.
– När vi tittade på nationell nivå kunde vi godkänna runt 10 000 platser att bygga på, men det behövdes bara 3 000–4 000 platser för vindkraften, säger Carl-Johan Edström.
Vad gör ni om Hybrit väljer att lokalisera demoanläggningen till Luleå, trots att försvaret anser att det innebär påtaglig skada för totalförsvarets riksintresse?
– Då finns en tillståndsprocess och beredning som man följer. Ytterst är det ett politiskt beslut när två riksintressen står mot varandra. Vi kommer alltid att foga oss efter det slutliga politiska beslutet.
– Jag vill påminna om att vi har inga erinringar mot att uppföra anläggningen i Gällivare, säger Carl-Johan Edström.