Därför överklagas sjukhusbesluten

Nu har Norrbottens sjukvårdsparti och Moderaterna överklagat de beslut om Kiruna sjukhus där de rödgröna vann på ordförandens utslagsröst.

Olika förutsättningar. Så förklarar Elisabeth Lindbergh (S) de olika besluten.

Olika förutsättningar. Så förklarar Elisabeth Lindbergh (S) de olika besluten.

Foto: Jens Ökvist

Luleå2017-12-18 16:26

Dramatiken var stor på regionfullmäktige i november. Regionledningen fick visserligen igenom sin finansplan utan några större besvär – men vid omröstningarna om två av oppositionens tilläggsförslag behövde regionfullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg (S) använda sin utslagsröst för att undvika ett rödgrönt nederlag.

Eftersom Lindberg tidigare under debatten hade nekat Moderaterna att ta in en ersättare för en av sina ledamöter – som avvek på grund av sjukdom – har besluten överklagats till förvaltningsrätten.

Läs mer: Därför föll förslaget

Läs mer: Beslutet kan överklagas

Mattias Karlsson (M) och Dan Ankarholm (NS) har tecknat under överklagan där de skriver att oppositionen med all sannolikhet hade vunnit frågorna om en ersättare hade fått plockas in.

En annan detalj i sammanhanget är att en socialdemokratisk ledamot tilläts delta i besluten om den strategiska planen vid fullmäktige i juni, trots att hon anlände till sammanträdet först när ärendet redan hade öppnats. Hon fick lägga sin röst eftersom debatten pågick ovanligt länge, vilket ansågs som ett särskilt skäl. Debatten om finansplanen pågick också i ett antal timmar.

I överklagan skriver Karlsson och Ankarholm att de inte kan frigöra sig från misstanken att Elisabeth Lindberg fattade olika beslut just för att hon var medveten om att det gröna förslaget förmodligen hade röstats ned annars.

Men enligt Lindberg handlade det om att förhållandena annorlunda. S-ledamoten som fick delta i beslutet i juni befann sig i regionhuset när sammanträdet började och blev inkallad i salen under debatten. Vid samma tillfälle fick Norrbottens sjukvårdsparti ersätta en ledamot som avvek på grund av ett sjukhusbesök.

– Just för att det var så lång debatt. Det här har inget att göra med det, det var helt andra förutsättningar den gången, säger Elisabeth Lindberg.

Hon säger också att presidiet inte fick veta att moderaten var sjuk förrän efteråt, när han redan hade åkt hem.

– I vår arbetsordning står det att man måste meddela om man går hem. Vi fick veta att han skulle gå efter punkten, inte att han gick under den.

Så du nekade aldrig någon förfrågan från Moderaterna?

– Jo, jag nekade när de ville ta in en ersättare i efterhand. Så kan vi inte göra. Men hade han berättat att han var sjuk hade vi tagit ställning till det då. Vi måste få prata med personen, nu var det bara hörsägen att han var sjuk.

Elisabeth Lindberg välkomnar ändå att besluten överklagas.

– Jättebra att de tar upp det om de inte upplever det som demokratiskt.

Tilläggsförslagen handlade dels om att investera i en MR-kamera på Kiruna sjukhus, dels om att inleda projektering av ett nytt sjukhus i gruvstaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!