Därför kommer det inga kryssningsfartyg i sommar

Det blir inga kryssningsfartyg till Luleå i sommar. Däremot blir det nya vinterkryssningar kommande vinter och redan nu finns det inplanerade besök i början av sommaren 2024.

Kryssningsfartyg har stannat till i Luleå i många år men förra sommaren kom inga fartyg och inte heller sommaren 2023 finns det några inplanerade besök.

Kryssningsfartyg har stannat till i Luleå i många år men förra sommaren kom inga fartyg och inte heller sommaren 2023 finns det några inplanerade besök.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-05-24 15:00

Sedan många år tillbaka har större kryssningsfartyg trafikerat Luleås hamn. Från början handlade det enbart om kryssningar sommartid då turisterna fick uppleva den ljusa sommarnatten, men vintern 2021/22 startade tyska rederiet Hapag Lloyds en satsning på vinterkryssningar ända upp i Bottenviken med sina lyxiga expeditionsfartyg som klarar tuffa förhållanden till havs.

Intresse fanns för att köra även den gånga vintern men så blev det inte och det kom inte heller några kryssningsfartyg till Luleå förra sommaren. Att det inte kommit några fartyg till Luleå på ett tag tror Lars Mandahl, arbetsledare på Luleå turistcenter, främst beror på en eftersläpning av pandemin. Kryssningsverksamheten fick en rejäl smäll när bilder kablades ut på fartyg som hade covid ombord och där människor blev fast på fartyget för att ingen ville ta emot dem.

Östersjökryssarna har även tappat en av de större destinationerna i ryska Sankt Petersburg i och med Rysslands invasionskrig i Ukraina vilket dämpat intresset ytterligare och på detta läggs en tuffare ekonomisk situation runt om i Europa.

– Min känsla är att det inte funnits en marknad att sälja in för 2023, säger Lars Mandahl.

Men det finns redan i dag inbokade kryssningar till Luleå som ligger längre fram i tiden.

Kommande vinter kommer Hapag Lloyd till Luleå fyra gånger mellan december och april och i början av sommaren 2024 kommer ytterligare två kryssningsfartyg. I dag finns det även två sommarkryssningar för 2025 inbokat och fler kan tillkomma.

Senaste kryssningsfartyget som anlöpte var en vinterkryssning och det som ligger närmast på tur är också vintertid men det betyder inte att vinterkryssningarna är det som kommer vara dominerande i Luleå i framtiden.

– Vinterkryssarna var här förrförra vintern och det var jättelyckat och ett spännande inslag. Men det är långt ifrån alla kryssningsfartyg som kan komma hit på vintern och som kan gå där det finns is, säger Lars Mandahl.

Den nuvarande kryssningsplaneringen ser ut som följer: 

Hanseatic Nature lägger till vid Svartökajen 27 december 2023, 10 januari 2024 samt 17 februari och 27 mars.

24 maj 2024 kommer Amadea till Luleå och lägger till vid Svartökajen, 15 juni kommer Deutchland som ska ligga vid Södra hamn.

Under 2025 finns två fartygsbesök inbokade och båda ska ligga i Södra hamn, det handlar om Sirena 23 juni samt Hanseatic nature som gör en höstkryssning 24 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!