Du lyfter kompostpåsen ur sin behållare, konstaterar att en brunaktig sörja sipprar ut från botten och överväger för någon sekund att göra en spurt värdig Usain Bolt ut till komposttunnan för att undvika att hela härligheten droppar ner golvet. Men, det slutar istället med att du slänger påsen i brännbart i stället. Känns det igen?
Du är inte ensam. Faktiskt så felsorteras hela 30 procent av matavfallet från Norrbottens hushåll.
– Det är väldigt vanligt att hushållen blandar det komposterbara matavfallet med brännbart hushållsavfall, vilket skapar stora samhällsekonomiska förluster. Om alla skulle sortera rätt skulle många fler bussar kunna gå på biogas producerad av matavfallet, och vi skulle få ett mer cirkulärt hållbart samhälle, säger Adam Rönnbäck, student på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.
Tillsammans med Oskar Öberg, Jacob Sundberg, Peter Andersson och Simon Larsson från samma program har han i en studie undersökt vilka faktorer som gör att kompostpåsarna inte håller, trots att de är gjorda för ändamålet.
Studenterna har i sin undersökning kommit fram till tre viktiga faktorer, som gör att du avsevärt förbättrar dina odds att få en hel och ren påse med dig ut till komposttunnan.
1: Se till att kompostpåsen är färsk. På grund av dess biologiska egenskaper förlorar påsen med tiden sin styrka, blir torr och har lättare för att brista. Påsar som är äldre än 1,5 år rekommenderas inte för användning.
2: Använd ett ventilerat kärl till påsen. Det reducerar mängden mögel, vätska och lukt.
3: Byt kompostpåsen senast var tredje dag.
Resultatet av studenternas forskning ska nu ligga till grund för framtida riktlinjer som BDX – som delar ut påsarna till hushållen – kan förmedla till användarna. Även leverantören Biobag, som tillverkar påsen, ska titta på resultatet av studien och därefter se över konstruktionen, skriver LTU i pressmeddelandet.