Nattågsbiljetter för hösten kan fortfarande inte bokas

Många av de sena nattågen mellan Narvik-Luleå och Stockholm i båda riktningarna i höst går fortfarande inte att boka. Orsaken är sent planerade banarbeten mellan Boden och Umeå.

Just nu är det många biljetter till nattågen mellan Stockholm och Luleå-Narvik som inte går att köpa. Orsaken är sent planerade banarbeten.

Just nu är det många biljetter till nattågen mellan Stockholm och Luleå-Narvik som inte går att köpa. Orsaken är sent planerade banarbeten.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2022-08-29 19:00

– Det här är ett problem som varit hela året. Trafikverket har varit väldigt sena med att ge korrekt information till olika operatörer, vilket har försvårat för oss att kunna släppa biljetterna i god tid, säger Christer Berglund, affärschef, Vy tåg.

Intentionen är att ha god framförhållning med biljettsläppen för att resenärerna ska kunna planera.

– Vi hade velat släppa biljetter ända till årsskiftet nu, men det vågar vi inte för vi vill inte skapa ytterligare problem för resenärerna genom att ge felaktig information. Utmaningen är framförallt september och oktober, sedan avtar av naturliga skäl banarbeten när vi får kallt här uppe.

Men, menar han, resenärer som vill åka med de berörda nattågen kan ha lite is i magen och avvakta.

– När vi får klara besked från Trafikverket om hur banarbetet ser ut och hur länge det pågår, så kommer vi släppa nya biljetter och öppna för fler avgångar.

Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, bekräftar bilden.

– Det här är ett problem som funnits under stora delar av sommaren och hösten och på flera ställen i landet. Det beror på att vi fick extra pengar i regeringens budget i våras för att underhålla järnvägen. De pengarna fanns inte med när vi planerade tidtabellerna. 

Normalt sett bestäms tidtabellen i december för hela nästa år.

– Men när man då får extra pengar för att göra fler arbeten så störs planerna. Vi måste göra planeringen manuellt undan för undan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!