Yvonne Stålnacke ställer upp i kyrkovalet nu den 17 september. Ett bra avslut på det politiska arbetet, tycker hon.
– Jag hade inte tänkt tanken, men jag fick en rak fråga av vårt förstanamn på listan, Maria Johansson Berg. Först var jag väldigt tveksam, men sedan tittade jag i Socialdemokraternas program för kyrkovalet. Det var otroligt bra och mycket av det som stod där stämde helt överens med hur vi jobbar med vårt partiprogram i kommunen.
Hon befann sig i Stockholm när valupptakten hölls där och bestämde sig för att gå och lyssna.
– Det lät jättespännande. Så nu finns jag med på listan, väldigt långt ned. Men jag tycker att det skulle vara otroligt roligt att jobba med kyrkopolitiken. Det är något helt annat än att vara kommunalråd, men politiken är densamma.
Yvonne Stålnacke har funderat mycket kring debatten om politiken verkligen ska styra inom kyrkan. Många kyrkopolitiker har valt att inte ställa upp i valet som partiföreträdare utan har valt att istället ansluta sig till POSK, som står för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Helt fel väg att gå, anser hon.
– Kyrkan består av sina medlemmar och vi är många från S som är med. Självklart måste vi som medlemmar vara med och påverka den förening vi är med i. Sedan är jag ganska övertygad om att om det inte hade funnits en politisk ingång i kyrkan, då hade vi inte haft kvinnliga präster.
Yvonne Stålnacke betonar att Socialdemokraterna förespråkar en öppen folkkyrka dit alla är välkomna.
Hon har hyllats i sociala medier för att vara en kandidat som kommer att stå emot främlingsfientlighet inom kyrkan och konstaterar att det är grunden i det kristna budskapet, att välkomna och hjälpa alla människor.
Hur kristen är du själv?– Jag är uppväxt med en mamma som hade varit frälsningssoldat, så jag kommer från ett kristet hem. De värderingarna har jag med mig.
Är det viktigt att en kyrkopolitiker är kristen, tycker du?– Varje person måste själv bestämma det. Om man kandiderar för Socialdemokraterna är det viktigt att man står upp för de värderingar vi har i vårt partiprogram.
Kyrkovalet är ju ett val som brukar ha lågt valdeltagande, vad tänker du om det?– Det är viktigt att vi nu mobiliserar våra medlemmar i kyrkan. Vi märker när vi är ute i valstugorna att många som inte har röstat tidigare är mer intresserade.
Kommer du att säga bort alla dina kommunpolitiska uppdrag när du avgår som kommunalråd?– Jag har fått den frågan och just nu har jag bestämt mig för att säga bort alla uppdrag. Men sedan kommer det ett val och då får vi se hur valresultatet blir. Om jag får frågan om något uppdrag får jag ta ställning till det då.
Känns det svårt att släppa politiken helt?– Om man vill vara en del i samhällsutvecklingen är det så klart jätteintressant att vara med.