Därför finns det ett kvinnobibliotek i Luleå

”Varför har ni ett kvinnobibliotek och inte mansbibliotek”? Den frågan har Katarina Gulliksson, enhetsansvarig för Kvinnobiblioteket, stött på allt för många gånger.

Kvinnobiblioteket. Klockan 14 klipps bandet till Kvinnosamling.

Kvinnobiblioteket. Klockan 14 klipps bandet till Kvinnosamling.

Foto: Kurt Engström

Luleå2018-03-08 08:46

– Det betyder inte att män inte hittar något hos oss eller att de inte är välkomna. Så länge som det ser ut som det gör i samhället så kommer det behövas att vi har ett litet extra fokus på jämställdhet och lika lön för lika arbete, just eftersom de här frågorna kommer, säger Gulliksson.

1989 utropades profilen Kvinnobibliotek för Björkskatans bibliotek. Tanken var att man skulle lyfta frågor för kvinno- och jämställdhetsfrågor. Att det främst skulle vara ett bibliotek där kvinnor till största delen både skulle besöka och låna böcker.

Men ändringar har gjorts med åren. Bland annat lagändringar har krävt att biblioteket ska nå ut till fler grupper. Men biblioteket på Björkskatan har fortfarande kvar sin jämställdhetsprofil. En del av den manifesteras i dagens invigning av Kvinnosamlingen.

– Det som händer imorgon är att vi har haft ett helt rum med böcker med specialiserad forskning och skönlitteratur. Det har inte varit tillgängligt att titta på, så vi har lyft fram det nu. Det är böcker av kvinnliga författare om kvinno- och jämställdhetsfrågor. Bland annat om rösträttskampen och andra saker som rör kvinnors historia, säger Katarina Gulliksson, enhetsansvarig för Kvinnobiblioteket och ansvarig för dagens evenemang.

Besökare kommer även kunna ta del av en utställningsverksamhet som riktar sig till kvinnliga konstnärer.

– Klockan två klipper vi bandet för den kvinnohistoriska samlingen. Det bjuds på bubbel och frukt. Man kan gå runt och ta del av bilder och böcker som visar på vad som hänt under tiden biblioteket har haft den här profilen som kvinnobibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om