– Som regel tar det mellan tre och fem dagar, säger Anna Pohjanen, chef division närsjukvård i Luleå–Boden.
Anledningen till detta, säger hon, beror på både avstånd och transportkedjor.
– Vi har provtagning i alla glesbygdskommuner och dessa måste transporteras till labbet. Vi har ett stort län och det beror också på vilken priogrupp man tillhör, säger Anna Pohjanen.
Prio ett är sjuka människor som behöver inneliggande vård, prio två är hälso- och sjukvårdens medarbetare och prio tre är de som är sjuka men inte behöver vård.
– Kapaciteten ligger på omkring 1 500–1 800 tester per vecka och vi kan hantera omkring 60 procent av dessa i vårt egna labb. De andra skickas till Uppsala och vilket är det labb vi har avtal med, säger Pohjanen.
Efter nyår ser dock väntetiderna på att få provsvaren ut att kortas eftersom en större maskin inhandlats, vilket innebär att färre prover kommer att behöva skickas iväg.
Fortfarande måste en del tester göras utomhus, vilket enligt Anna Pohjanen beror på lokalmässiga lösningar.
– På en del ställen har vi bättre väntrumsmöjligheter, på en del lite sämre. Vi hoppas komma i gång med egenprovtagning snart och att trycket på hälsocentralerna ska minska, säger Pohjanen.
Vi har fått uppgifter om att friska människor måste tränga sig igenom kön för att ta sig till hälsocentralerna. Är det så?
– Så ska det inte vara, det ska vara skilt.