Därför avverkar kommunen i naturreservatet

Får det bedrivas skogsbruk inom ett naturreservat? Jodå, just nu genomför Luleå kommun just detta inom Ormberget-Hertsölandets kommunala naturreservat.

Luleå kommun gallrar just nu i ett område inom Ormberget- Hertsölandets naturreservat. Skogsbruk får bedrivas inom en stor del av området men det måste göras skonsamt.

Luleå kommun gallrar just nu i ett område inom Ormberget- Hertsölandets naturreservat. Skogsbruk får bedrivas inom en stor del av området men det måste göras skonsamt.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-02-23 17:15

Ormberget-Hertsölandets natureservat är ett kommunalt naturreservat som sträcker sig ända från Ormberget till längst ut mot Lövskär. Kommunen lyfter ofta fram området som består av fina skogar, myrar och ett rikt växt- och djurliv. Mitt i reservatet ligger Hertsöträsk där kommunen lägger stora resurser på inplanterad fisk och underhåll av spångar och eldplatser, bland annat.

Nu pågår en skogsavverkning inom naturreservatet i ett område mellan Hertsöträsk och Lövskär. Det handlar om en gallring i en skog som är cirka 40 år. 

Att avverka inom naturreservatet kan låta märkligt men enligt Johan Kristoffersson, skogsvårdare vid Luleå kommun, är det helt i sin ordning.

– Det är ett reservat där man får bedriva skogsbruk. Det är ungefär 2 500 hektar stort och cirka 600 hektar är avsatt direkt till naturvård, i övrigt handlar det mycket om rekreationsvärden som vi försöker gynna men förutom det bedriver vi ett skonsamt skogsbruk, säger Johan Kristoffersson.

Kommunen har tre delar som de jobbar med inom Ormberget-Hertsölandets naturreservat. Det handlar om naturvård, rekreation och skogsbruk.

– Vi försöker att gynna alla mål vi har i reservatet. Rekreationsvärden för medborgarna, att bevara naturvärdena i området och så finns det en zon där vi jobbar med skogsbruk för att få en avkastning också. Och den avkastningen använder vi tillbaka i åtgärder för att gynna naturvärden och rekreaktionsvärden. Vi spångar och markerar reservatgräns och alla sådana grejer, säger Johan Kristoffersson.

Även om kommunen får bedriva skogsbruk får vissa saker inte göras. Bland annat är hyggesstorleken begränsad och får inte överstiga 5 hektar. Befintliga naturvärden får heller inte skadas. Kommunen har även börjat jobba med hyggesfritt skogsbruk.

– De skogar vi jobbar med skötsel i är givetvis inga naturvärdesskogar utan skogar som är påverkade sedan lång tid tillbaka, säger Johan Kristoffersson.

Han tycker det är bra att människor får reda på hur det fungerar och vad som gäller i naturreservatet. 

– Jag tycker det är jättebra. Det är precis det jag möts av i mitt jobb när vi gör något i reservatet, folk blir förvånade och undrar "får man avverka där?", säger Johan Kristoffersson.

När området var privatägt var det betydligt mer avverkat än vad fallet är i dag, enligt Johan Kristoffersson.

– Det börjar bli en ganska välskött skog, säger han.

Karta: Hertsöträsket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!