Dansläger lockade 50-talet unga

I helgen gick allt som en dans ute på F 21. Ja, det var inte det militära som swingade loss i kasernerna. Nej det var Norrbotten & Västerbotten danssportförbund samt Luleå bugg och swing som hade träningsläger för barn och ungdomar.

LULEÅ2006-08-28 06:00
Under två dagar har 55 barn och ungdomar från Kiruna till Umeå tränat sina färdigheter i grenarna bugg, boogie woogie samt ursprungsdansen lindy hop. Deltagarna var i åldrarna 9-19 år och ledare för lägret var flera välmeriterade dansare från landet som exempelvis Jessika Lennartsson, Stockholm som har två VM-titlar och trean i SM i år Johanna Johansson.

Ökat intresse
Karin Karppinen, tränare och ledare samt Robert Johansson, bland annat ledamot av danssportförbundet, ser en uppgång i intresset för dans­formerna som representerades i helgen:
- Ja vi ser en ökning, det kanske anses mera coolt nu och ungdomarna inspireras från TV, säger Robert och Karin som också verifierar att killarna är på stark frammarsch.

Även killarna lockas
- Förut så var tjejerna dominerande, man utvecklade därför till och med en koreografisk form av dansen, så kallad dubbel-bugg, en kille som dansar med två tjejer samtidigt, berättar Karin. Men nu som sagt så har grabbarna strömmat till.
Och roligt ser det ut när Elias Isaksson, 12 år, med danspartner Jenny Isaksson, även hon 12 år, från Lycksele, dansar loss. Det ser lekande lätt ut men skenet kanske bedrar.

Kul läger i Luleå
- Jag har dansat i fem år, berättar Elias som tycker det är kul att få komma på läger i Luleå. Och att han har kul kan man se på hans ansikte när han exakt följer varje anvisning som ledarna Johanna Johansson och Rikard Ekstrand ger sitt dansgäng som för stunden tränar buggens ursprungsdans lindy hop som uppfanns på 1920-talet.
I Luleå är cirka 40 ungdomar verksamma inom området och dansföreningen ordnar även kurser för vuxna. Och tävlingar utgör också en viktig aktivitet.
- Den 28 oktober ordnar vi en stor tävling i Luleå med deltagare från hela landet, berättar Karin Karppinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om