Dansare med VM-medaljer i bagaget
På torsdagen kom de hem till Norrbotten efter en vecka på VM i linedance i Nashville i USA. I bagaget hade de varsin medalj. På Luleå flygplats mötte släkten och då blev det förstås rena kramkalaset för Carina Kapraali, Haparanda och Catrin Johansson, Luleå.
DUBBLA MEDALJÖRER. Både ett guld och ett silver kunde Carina Kapraali, Haparanda, och Catrin Johansson, Luleå, visa upp när de kom hem till Norrbotten igen.
Foto: Eija Dunder
Norrbottenstjejernas äventyr började redan den 29 december då de började sin resa till USA. Tävlingarna pågick från nyårsafton till och med den 6 januari.-Själva tävlade vi den 1 januari, berättar Kapraali.Linedance passar för människor i alla åldrar och de nyblivna VM-medaljörerna berättar att en av domarna under tävlingen var en dam mellan 70 och 80 som i sin ungdom deltog som simmare i Esther Williams (amerikansk skådespelare och simmare) filmer. Williams fyller 87 år i år.-Man kan hålla på hela livet, säger Johansson.Visserligen tävlar Carina Kapraali för Haparandaklubben Torne Rivers och Catrin Johanssons förening heter Rodeo Kickers, Luleå, men det hindrar inte att de två tränar tillsammans två gånger i veckan. Dessutom tränar de individuellt.Fyra svenskar
-Hon får läxor som hon ska göra varje vecka, berättar Carina Kapraali som alltså även fungerar som Catrin Johanssons tränare/instruktör. I år var det bara fyra svenskar som deltog i VM och två av dem var alltså norrbottningar. Motståndarna kom från länder som Japan, USA, Frankrike, England och Irland.-Vi européer är bäst i linedance men när det gäller pardans är amerikanerna störst, berättade Johansson.Hon är mycket nöjd med att hon satsade på att ta sig till USA. Satsningen kostade en hel del pengar och den hade inte gått att genomföra utan sponsring från det lokala näringslivet.-Man lär sig jättemycket under ett sådant här arrangemang, alla som är med är så bra, säger hon.Fotnot: Det finns 13 klubbar i Norrbotten och dem hittar du på den gemensamma hemsidan www.linedanceinorr.com.
Linedance är stort i USA, England och Holland och räknas som den snabbast växande dansformen. Linedance i Sverige är en individuell dansform, där du tränar in och måste komma ihåg dina steg själv, till skillnad mot squaredance. Musiken man dansar till är huvudsakligen modern, lite rockig country & western.Linedance har dansats sedan 70-talet i USA, där dansformen fick ett ordentligt uppsving i början av 90-talet. Det sägs att dansformen började i gruvorna och på skördefesterna, som ett sätt att umgås och piffa upp vardagen. I dag har dansen spridits över världen.Linedance kom till Sverige 1993 med några entusiaster som varit i USA och blivit "frälsta". Det stora uppsvinget i Sverige kom 1997 och har sedan ökat explosionsartat.1998 bildades riksförbundet SCWDA (Swedish Country and Western Dance Association). I dag finns det över 70 linedance-klubbar i landet, från Kiruna till Skurup.Linedance dansas på alla nivåer, allt ifrån en anspråkslöst fritidsaktivitet till elitnivå, där det dansas både SM, EM, och VM. Dansen innehåller steg, med namn som grapevine, hitch, hook, toe fan, hip, full spin och pivot.I dag finns det över 12.000 danser och nya skapas hela tiden. Alla har sina egna namn och stegkombinationer. Utövarna är mellan 6 och 80 år gamla men de flesta finns i åldrarna 25-50 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!