Dansant förening bjuder upp i Luleå

Det kommer att gå som en dans i Luleå nästa år. Ja vi tänker nu inte direkt på hur kommunen ska styras utan vilka steg som ska tas på gatorna under nästa år.  Och dansstegen kommer Luleå balettförening att stå för - på Dansens dag den 29 april för övrigt, fyller man 40 år. Det kommer att synas handgripligen i Luleås stadsbild.

VÄLKOMNA. Luleå balett och rytmikförening fyller 40 år nästa år. En treklöver i balettföreningen är Mikaela  Hedstig, Maria Johansson och Elisabeth Balogh.

VÄLKOMNA. Luleå balett och rytmikförening fyller 40 år nästa år. En treklöver i balettföreningen är Mikaela Hedstig, Maria Johansson och Elisabeth Balogh.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2008-12-30 06:00
- En önskan hade varit att kommunen kunde hjälpa oss med scener på stan, säger Marika Sandström, konstnärlig ledare för föreningen som i dagsläget har 800 dansande i sitt hägn. Allt från små fyraåringar till vuxna medelålders.Jubileet kommer alltså att synas utöver hela jubileumsåret. På själva jubileumsdagen den 29 april drar ett stort danståg genom staden. Det är då man gärna skulle vilja få en scen byggd vi Åhléns-torget. Sen planeras dans i skyltfönstren i samarbete med Luleå company.I oktober har man en stor föreställning på Norrbottensteatern där bland annat gamla elever och pedagoger med flera engagerade i föreningen bjuds in, bland annat portugisen Ruben Marques i vars Luleå Balett och Dansinstitut den nuvarande föreningen fick sitt avstamp. Huruvida han kommer till Luleå är ännu okänt.Öppen för nytänk
I övrigt domineras inte jubileet av så mycket tillbakablickar.- Nej, nu ska vi se framåt, säger Marika Sandström.Och framtiden, den är vidöppen för nytänk.- Vi startar bland annat balett för vuxna och intresset är faktiskt stort. Sen skulle vi gärna se att det skulle kunna få bli en ettårig förberedande dansutbildning här, ingen omöjlighet bedömer Marika Sandström. Ett sådant scenario skulle kunna betyda att det är lättare att locka till sig danspedagoger. En drömgäst på den listan är till exempel Rebecca Evanne som undervisar på balettakademin i Göteborg.Började i tidiga år
Många dansare har fostrats på föreningens tiljor genom de fyra decennierna. Elisabeth Balogh, Maria Johansson och Mikaela Hedstig är tre exempel. De började alla i de tidiga åren.- Mamma släpade dit mig och det var väl hennes egen dröm det handlade om, säger Elisabeth och skrattar. - Men det blev jättebra, det är roligt och det går inte att sluta säger hon och de andra tjejerna håller med. Dansen är en drog-en bra sådan. Dansen kräver och fordrar stora träningsinsatser om man ska bli riktigt duktig men den ger också.- Man får verkligen energi av den, säger tjejerna. - Jag vill gärna åka utomlands och syssla med dans, säger Mikaela som är 16 år och yngst av de tre, de andra två är 19 år och har gått ut gymnasiet. Maria som gillar snowboard har planer på att dra till Åre men dansen kommer hon att fortsätta med. Elisabeth funderar på att söka sig vidare till balettakademin eller Danshögskolan och inriktning pedagog. När det gäller föreningen de dansar i så har de en förhoppning för framtiden.- Vi vill få in mera killar i åldrarna 16-19 år, förklarar tjejerna och gör sig klara för fotografering. - Visa en attityd, anmodar Marika Sandström sina dansare.De intar alla tre olika positioner och tittar rakt in i kameran. In i en framtid som förhoppningsvis ska fortsätta att gå som en dans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!