Dans genom fyra decennier

En rörelse i ständig rörelse. Så kan man beteckna Luleå Rytmik och balettförening som nu närmar sig sitt 40-årsjubileum. Föreningen har sitt avstamp i portugisiske danspedagogen Ruben Marques Luleå Balett och Dansinstitut. Hans engagemang inom dansen fram till 1973, kom att betyda mycket för den nuvarande föreningen och vad den är i dag av ideella krafter i föräldraled och bland danspedagoger och elever – en verksamhet som går som en dans!

LULEÅ2008-04-16 09:09
Nästa vår 2009, av en slump på Dansens dag den 29 april, fyller Luleå Rytmik och balett eller som den i vardagsligt tal kallas, Luleå balettförening 40 år. Ordet rytmik bifogades namnet för att föreningen skulle få sortera under Svenska danssportförbundet.
De fyra dansanta decennierna har betytt mycket för tusentals unga dansare, företrädesvis flickor men också några pojkar. 
Föreningen startades av entusiastiska och dansintresserade föräldrar som sedan också bidrog ideellt med engagemang och handkraft ty några bidrag från kommun eller annat håll fanns inte att tillgå under många år och verksamheten bedömdes en tid också att vara lite upper class.
Interimistisk ordförande var Gunnar Stenlund och efter honom kom föreningens förste ordinarie ordförande, Torbjörn Sidefors.
Professionella
Sedan dess har man haft en rad, bland andra nuvarande Kulturskolans rektor Monica Karsbrink som även var danslärare i föreningen. En annan ordförande var Gunnel Lindström, engagerad förälder från starten som såg samtliga sina tre barn ta unga steg på tiljorna och två av dem kom att arbeta framgångsrikt med just dans, den namnkunnigaste är kanske  Mats Lindström.
– Mats blev solistdansare på Operan, han är nyss pensionerad, och dotter Eva är koreolog vid Operan, hon skriver en slags dansens motsvarighet till musikens partitur, säger Gunnel som liksom föreningskamraten Kerstin Lindgren beskriver föreningsåren som fantastiskt roliga och med massor av jobb.
– Vi sydde kläderna till föreställningar och skötte logistikarbetet runt ikring allt. Vi hade väldigt roligt och det var ett så fint kamratskap där dansen var det viktiga. Mest var det vi mammor som jobbade men visst papporna var nog med på ett hörn också med skötsel av ekonomin och så. Vi hade inga bidrag från kommunen då så vi fick själva köpa in det som behövdes, det gick en del tyg och sytråd underdriver Gunnel Lindström.
I dag heter ordföranden Lenita Lindfors och  konstnärlig ledare, en slags VD, är Marica Sandström som själv började dansa i föreningen i tioårsåldern. Hon har varit med i utvecklingen av verksamheten från åren i Spegelsalen på badhuset  fram till 1985, till dagens förnämliga lokaler i första magasinet Norra hamn.
– Ja och nu har vi just fått ännu en danssal säger hon förtjust och visar både den samt också  föreningens fina garderob av samtliga kläduppsättningar från de fyrtio gångna åren. En liten skatt i sig och ett tidsdokument över ideella krafter som lagts ned för denna konstforms skull.
Gammalt och nytt
Många är uppsättningarna genom årens lopp och de avtryck som duktiga koreografer gjort.
– Fern Girldstone och hennes uppsättning Råttfångaren från Hameln, minns Marica och längre tillbaka uppsättningen Leksaksffären är produktioner i minnesvärd hågkomst, säger Marica och berättar att just nu så är det produktionen Den underbara resan som man jobbar med liksom en ny spännande produktion efter Tim Burtons film Corps bride  ”Lik- brud”, en riktigt ”läskig” upplevelse utlovar Marica Sandström. 
Pojkgrupp
Föreningen har i dag en stabil och lätt ökande medlemsmatrikel på mellan 800 och 850 elever mellan fyra år upp till 25 år.
Jämför man med exempelvis hockey så är det inte så dyrt att lösa terminsavgift, men föreningen gör ändå allt för att hålla kostnaderna nere så att alla som vill ska kunna vara med. Det är viktigt noterar Marika Sandström.
– Vår största grupp är de mellan 4 och 13 år, cirka 450 stycken däribland en ren pojkgrupp, berättar Marica. Tillströmningen är stadig och en del av orsaken är nog TV:s genomslag med program som Let’s Dance, Fame med mera. I dagsläget har man 63 grupper och cirka 18 lärare, en svårrekryterad profession tyvärr.
Vad är det då som till syvende och sidst gör dansen så lockande?
– Den är fostrande och utvecklande och varierad, från den klassiska baletten som är dansens ryggrad, till jazz och karaktärsdanser samt den moderna dansen som streetdance och breakdance, säger Marica och hennes dansvänner.
För framtiden hoppas Marica Sandström att den goda kvalitén på föreningens verksamhet ska kunna upprätthållas. Och nyheter fattas inte därvidlag.
– Vi har beslutat att inrätta en uppvisningsensemble som snabbt kan visa  vad vi har att erbjuda, ett utryckningsteam helt enkelt. Och ja så ska man börja fila på planerna för hur jubileet ska firas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om