Under måndagen kom de preliminära siffrorna angående gymnasievalen som fyrkantens niondeklassare gjort. Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå kommun, ser positivt på siffrorna.
– Det som glädjer mig är att allt fler elever söker till en gymnasial utbildning, säger Lindbäck.
Jämfört med förra årets siffror, ser man en skillnad på de estetiska programmen. Bland annat i fjol var teaterinriktningen helt nollad, men i år kan man se att tio elever har sökt till inriktningen som förstahandsval varav sju av dem är antagna.
– Man ser en trend på intressen som tidigare varit vikande, säger Lindbäck.
Dessvärre har ett estetiskt program nollats från sökningarna. Dansen har dansat bort från gymnasievalen, med anledning av för svagt söktryck.
– Det är fyra som sökt som förstahandsval. Det blir ett pedagogiskt besvär med för liten grupp, säger Lindbäck.
Hon säger att man har haft en dialog med olika kommunalpolitiker om detta, men det blir svårt att behålla dansinriktningen i år. Dock säger Lindbäck att man ska fortfarande satsa och kämpa för att dansinriktningen ska fortfarande leva i framtiden.
Dansinriktningen har försvunnit i år, men andra intressen har ökat och det glädjer gymnasiechefen.
– Intresset för flyg- och teknikprogrammen har också ökat. Även ett intresse för industriprogrammet har växt bland tjejerna, säger Lindbäck.
Norrbottens Media har varit på Residensskolan i Luleå och gjort en liten enkät med tre niondeklassare, som resonerat deras val till gymnasiet.
– Jag har valt naturprogrammet, för jag gillar naturämnena och är intresserad av matematik, säger Johanna Holmbom, 16 år.
– Jag har valt fordon- och transportprogrammet. Min pappa kör lastbil och jag skulle vilja gå i hans fotspår, säger Sami Dahl, 16 år.
– Jag har valt estetprogrammet med mediainriktning. Jag vill skapa känslor hos folk. Jag gillar film och tillbringar mycket tid vid datorn, säger Nore Strandberg, 15 år.
Omvalsperioden till gymnasievalet började i måndags och kan göras till och med den 7 maj.