Dåligt ställt med maten för de äldre

Det är dåligt ställt med den mat som serveras på de kommunala äldreboendena. Det tycker i alla fall de anhöriga.  - Maten är mer eller mindre oätlig, säger Jan-Erik Åhman, ordförande för PRO:ssamorganisation i Luleå.  Han menar att diskussionen pågått i över 30 år men att inget händer.

LULEÅ2008-09-04 06:00
Det är tidningen Restaurangvärlden som har djupintervjuat anhöriga till pensionärer som bor på äldreboenden i hela landet. Enligt de svar som intervjuerna gett handlar det mer om utfodring än om måltid när de äldre får mat. Intervjuerna visar att så många som en tredjedel av de anhöriga är mycket missnöjda med maten och måltiderna på äldreboendena. Genom pensionärsorganisationerna kanaliseras mycket av det missnöje som finns när det gäller maten för de äldre. Jan-Erik Åhman berättar att man inom PRO är djupt bekymrad över situationen. - Generellt finns det ett stort missnöje med kosthållningen och vi betraktar det som en mycket viktig fråga, säger han. Oaptitligt
Han tycker att maten borde vara en prioriterad fråga för de som bestämmer. - De klarar inte av att se till att maten blir godare för dem som ska äta den utan hänvisar istället ofta till pengar. Enligt Åhman är det inte så konstigt att maten inte smakar så bra eftersom den tillagas i centralkök och kyls ned innan den körs ut till äldreboenden. Detta sker inte varje dag utan i exempelvis Luleå levereras maten ut tre gånger i veckan. - Det säger väl sig självt att det inte är så aptitligt med "rester", säger Åhman. Enligt honom är de flesta äldre missnöjda med maten. Undernärd
Margareta Galming är kostchef på socialförvaltningen i Luleå och enligt henne handlar det totalt om cirka 1.800 portioner mat som varje tillagas av landstingsägda Kostservice på Sunderby sjukhus. Då är även maten som körs ut till äldre som har eget boende inräknad. - Maten kyls ned, körs ut och slutbereds på äldreboendena. Personalen kokar potatis, pasta eller ris samt grönsaker till maten, berättar hon. Enligt Galming fungerar verksamheten bra men i höst sjösätts ändå ett projekt som ska göra "kunderna" ännu mer nöjda. - Vi har anställt en dietist som bland annat ska undersöka så att det inte är någon av de äldre som är undernärd. Hon ska också kolla måltidsmiljön. Den är jätteviktig om ätandet ska stimuleras. Hygien
Alla anställda på äldreboendenas avdelningar ska också genomgå en studiecirkel där man bland annat kommer att prata om och lära sig mer om mattraditioner, högtider, livsmedelshygien och hur man skapar trevlig samvaro vid måltiderna. Den mycket fräna kritiken från de anhöriga i Restaurangvärldens undersökning handlar bland annat om: # De äldre kan inte själva välja vad de vill äta. # Det är dålig variation på den kost som serveras. # All mat har samma konsistens. # Det serveras för lite färska grönsaker och frukt. # Maten lagas för sällan på äldreboendena. # Maten baseras ofta på halv- och helfabrikat. Fotnot: Kuriren sökte på onsdagen den ansvariga politikern Eva Bergström (s), ordförande för socialnämnden i Luleå, för en kommentar men hon gick inte att nå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om