Videon är inte längre tillgänglig
Länsstyrelsen i Norrbotten har hittills i år bara gjort två kontroller av djurtransporter.
- Det är inte mycket, det är inget vi är nöjda med, medger Peter Johansson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Sedan 2009 är det länsstyrelsen som har ansvaret för att kontrollera djurskyddet. Kontrollerna görs för att våra livsmedel ska vara säkra och hälsosamma att äta och för att djuren inte ska fara illa. Ytterst är det EU som beslutat om kontrollsystemet.
Peter Johansson förklarar att mycket tid läggs på de akuta anmälningar om misstänkt vanvård av djur som länsstyrelsen får in. Det har medfört att den planerade kontrollen kanske inte fått den tid som behövs.
- Om det är någon som ropar är det lätt att man tar de bitarna först, säger Peter Johansson.
För lång transporttid
De två kontroller av djurtransporter som finns inrapporterade från Norrbotten skedde vid ett tillfälle, det var en lastbil och ett släp med nötkreatur som kom till ett slakteri. Kontrollen visade att den tillåtna transporttiden hade överskridits.
- Vi har en dialog med transportören om åtgärder för att lösa det här med transporttiderna, säger Peter Johansson.
Det fanns ingenting att anmärka på själva fordonet. Länsstyrelsen har ännu inte tagit ställning till om man ska överlämna ärendet till åklagare, säger Johansson.
Varje vardag går ungefär en djurtransport till vart och ett av de tre större slakterier som finns i länet. I dessa siffror ingår inte renslakten. Säsongen 2009/2010 slaktades 28.182 renar i Norrbotten.
Mera planlagda kontroller
Kontrollerna av djurtransporterna ska ske mera planerat framöver.
- Vi kommer att kolla bilarna i första hand och slakterierna i andra hand.
Har ni fått påstötningar att göra fler kontroller?
- Jo, det har varit lite påstötningar från Jordbruksverket att vi ska göra fler kontroller överhuvudtaget, av lantbrukets djur, men även av slakterier och transporter. Vi ska minska på akututryckningarna på alla anmälningar. Det är mycket anmälningar som är obefogade och som inte stämmer.
Vad tror du allmänheten tycker om det?
- Ja, det finns väl delade meningar om det. När det gäller lantbrukets djur så har allmänheten sällan tillträde till dem och därför får vi inte in några anmälningar som rör dem. Det är viktigt att vi har en planerad kontroll av dem.
När allmänheten larmar om befarad vanvård av djur så handlar det oftast om hundar, säger han. Anmälningar om misskötta får är också relativt vanliga.
Eftersom djurskyddshandläggarna på länsstyrelsen numera är organiserade i en egen enhet, som bara arbetar med djurskyddsfrågor så räknar Peter Johansson med att kontrollen kommer att bli bättre.
- Nu läggs tiden på det vi ska göra, säger Peter Johansson.