Dålig styrning av sjukskrivning
Sjukvården främjar långa sjukskrivningar. Anledningen är att det saknas styrning och kompetens. Det säger forskaren Mia Österberg på Karolinska institutet.
Sjukskrivningarna ska minska, det kom staten och landstingen överens om 2005. Och de insatser som gjorts har haft och har effekt. Under förra året minskade sjukskrivningarna i hela landet, mest i Gävleborg och näst mest i Norrbotten.
Arbetet att minska sjukskrivningarna ska fortsätta. Men hur ska det gå till? Den frågan diskuterades på ett seminarium i landstingshuset på onsdagen.
Bland talarna märktes Mia Österberg som är forskare på Karolinska institutet.
- Sjukfrånvaron kostar lika mycket som hälso- och sjukvården: mellan 100 och 120 miljarder kronor. Vi har en sjukskrivningspraxis om hur man gör och varför. Men vi vet nästan ingenting om hur en sjukskrivning verkar - det finns nästan inga studier om det.
Österberg talade också om vad som gäller i dag för en sjukskrivning: arbetsförmågan. Samtidigt menade hon att läkarna saknar kunskaper för att kunna göra en bedömning av det. Hon förklarade det med att det inte finns någon ledning som hjälper läkarna i detta arbete.
Mia Österberg talade också om de roller som läkarna har.
- De ser sig som företrädare för patienterna, som grindvakter och dessutom har de ett myndighetsansvar. Det skapar förvirring kring rollerna. Situationen blir extra besvärlig med tanke på hög arbetsbelastning och att läkarna saknar stöd och handledning.
Österberg sade att många
läkare känner vanmakt och bristande yrkesstolthet på grund av arbetssituationen. Hon sade att det kan ändras om verksamheten får klara mål och en tydlig styrning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!