Julhandeln kläms mellan sköldarna – fler slåss om kunderna och vi köper allt fler julklappar, och andra varor, via nätet.
Men det är viktigt att slå vakt om den lokala handeln menar handelns företrädare.
– Butikerna i en stadskärna måste få leva, då trivs vi alla mycket bättre. Och här har varje person ett ansvar. Jag vill faktiskt uppmana folk att handla lokalt, det gagnar alla. Det är inget roligt med tomma skyltfönster och färre jobb. En stad med butiker blommar upp, säger Marlene Bolstad, affärsutvecklare på Visit Luleå.
Lagom till julhandeln etablerar sig sportvaruhuset XXL i Luleå. Det är ingen god nyhet för de redan finns i branschen.
– Det blir väldigt kännbart för konkurrenterna, XXL har ett brett sortiment och drar mycket folk. Jag hoppas alla överlever, säger Bolstad.
Hon pekar på att sport- och fritidsbranschen redan är tuff.
– Det är en jättepressad bransch där man lever på marginalen, säger hon.
Samtidigt pekar allt på ett nytt rekord igen, julhandeln är föga spännande i det avseendet – den bara ökar och ökar. Men det är faktiskt inte helt sant. Sedan detaljhandelns undersökningsföretag HUI research började mäta har julhandeln faktiskt backat tre gånger: 2012, 1995 och 1992.
Men i år väntas den sätta rekord igen och handla för 68 miljarder kronor vilket är 1,6 miljarder mer än 2013. Ökningen tros gälla även i Luleå och Norrbotten.
Och som vanligt ljuger den svenske konsumenten för sig själv även i år – vi anger att vi ska dra ned på inköp av julklappar, julmat och julpynt. Det sa vi 2013 också och som alla vet slog julhandeln nytt rekord då.
Årets vinnare spås elektronikhandel bli som ser ut att gå ett bra år till mötes efter några kärva år.
Och ökar gör även näthandeln. Enligt Svensk handel planerar 28 procent av svenskarna att till största delen göra sina julklappsinköp via nätet, i fjol var siffran 18 procent.
Men de flesta av oss använder fortfarande nätbutikerna som skyltfönster.
– Man ska komma ihåg att 53 procent av de oss som går in och tittar på varor på internet sedan går och köper den varan i en butik. Vi handlar både digitalt och fysiskt, säger Marlene Bolstad.
De varor som säljer mest via nätet är böcker, leksaker och dataspel.
Men samtidigt flaggar Svensk handel för att lönsamheten sjunker. För att hålla försäljningsvolymerna uppe i den tuffa konkurrensen så är prispress, rabatter och kampanjer mycket vanliga. Och då har vi inte ens nämnt mellandagsrean.