Dags söka till gymnasiet
Snart är det dags att söka till gymnasiet. Nytt för läsåret 2008 är elevernas rätt att söka nationella program och nationella inriktningar runt om i hela landet, om än de finns på hemorten. - Jag tror inte att det blir så många som söker, säger Tove Waara Axelsson.
ÄNNU INTE BESTÄMT. Snart är det dags att lämna grundskolan och börja på gymnasiet. Fast först måste ett program väljas, varken Anna Larsson, Gabriella Andersson eller Joel Svensson på Bergskolan i Luleå vet med bestämdhet vad de ska välja.
Foto: Petra Isaksson
- Det handlar mycket om hur det ser ut på arbetsmarknaden, hur chanserna att få jobb ser ut. Jag tror att eleverna ser en möjlighet till att få jobba ett tag innan de går vidare till högre studier, byggboomen som råder är en anledning till att byggprogrammet är så populärt, säger hon.Redan 2007 inleddes ett samverkansavtal "fritt sök" inom Fyrkanten. Avtalet innebär att elever inom Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå kan välja vilket utbildning de vill inom Fyrkantsområdet. Eleverna konkurrerar om platserna på samma villkor som alla andra med sina betyg. Eleverna har även möjlighet att få inackorderingstillägg.Nytt för läsåret 2008 är frisöket som innebär att elever får söka nationella program och nationella inriktningar runt om i hela landet om än de finns på hemorten. Men då är det i mån av plats som gäller och inte betygsurval.- Jag tror inte det blir så många som söker då de inte har rätt till inackorderingstillägg, säger Tove Waara Axelsson.Studier och idrott
Totalt kan eleverna inom Fyrkanten söka till 17 nationella program, fastställda av skolverket. Utöver det finns sex specialutformade program, så som filmarbetarprogrammet i Luleå och IB-programmet i Boden för att nämna några, endast på en av orterna. Luleå som är största orten har också flest program för eleverna att välja mellan.- Fast i Luleå läggs fordonsprogrammet ned till förmån för Boden. I Boden är man på gång att lägga ned estetiska programmets bildinriktning och hänvisa eleverna till andra kommuner, säger Tove Waara Axelsson.Utöver nationella program och specialutformade program erbjuder även alla kommuner specialidrott vilket innebär att det finns möjlighet att kombinera studier och idrott.I fjol var det 2.290 elever inom Fyrkanten som sökte till gymnasieskolan. I år väntas antalet bli något färre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!