Dags att välja till gymnasiet

Snart är det dags att välja till gymnasiet. Liv Kåreborn har bestämt sig för naturprogrammet.
- Det är en bred utbildning. Det kan liksom inte bli fel, säger hon.

VÄLJER FÖR FRAMTIDEN. William Nilenstrand, Liv Kåreborn, Stina von Heijne och Angelica Ståhlbrösth funderar redan över livet efter gymnasiet.

VÄLJER FÖR FRAMTIDEN. William Nilenstrand, Liv Kåreborn, Stina von Heijne och Angelica Ståhlbrösth funderar redan över livet efter gymnasiet.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2012-01-13 06:00

Den 10 februari ska ansökningarna vara inne. Det som i slutänden avgör om en elev kommer in på en vald utbildning eller inte är slutbetyget efter vårterminen i årskurs nio. Liv Kåreborn och hennes klasskamrater William Nilenstrand, Angelica Ståhlbröst och Stina von Heijne går på Nya läroverket i centrala Luleå. De är alla väldigt säkra inför sina gymnasieval och funderar redan på vad de vill utbilda sig till efter gymnasiet. Stina von Heijne siktar på kockyrket och för henne är valet av restaurangprogrammet självklart.

- Jag kan läsa extra engelska och svenska, för att få allmän behörighet. Kock har jag velat bli väldigt länge.

William Nilenstrand kommer att välja teknikprogrammet. Det valet bygger helt på vad han har tänkt ägna sig åt i framtiden.

- Jag är intresserad av arkitektur och vill bli arkitekt, slår han fast.

Bra information
Alla fyra tycker att informationen om de olika programmen har varit god. I höstas fanns det även möjlighet till studiebesök på de olika gymnasieprogrammen.

- Vi har haft mycket hjälp av våra studievägledare. De har hjälp oss att öppna ögonen och förstå vilka program som kan passa en, säger Liv Kåreborn.

Hon tycker också det är bra att eleverna också får veta att gymnasievalet, trots att det är ett viktigt val, inte är livsavgörande.

- Jag vet inte riktigt vad jag vill bli än, kanske läkare eller civilingenjör. Men hur många vet vad de vill bli när de går i nian? Naturprogrammet känns som en bra utbildning.

Juridik lockar
Angelica Ståhlbröst siktar på en framtida yrkeskarriär inom det juridiska området. Hon vill bli advokat och är ganska säker på att hon ska gå samhällsprogrammet med inriktning mot juridik. Ett annat alternativ är att satsa på basketgymnasium med samma inriktning.

Längtar du efter att få börja i gymnasiet?

- Längtar är väl en överdrift (skratt).

- Jag ser fram emot att börja med något nytt, säger Liv Kåreborn.

Hon tror egentligen inte att gymnasiet skiljer sig så mycket åt från grundskolan, förutom att det kommer att innebära ännu mer pluggande.

Elever har kunnat söka till gymnasiet från och med den 9 januari. Senast den 10 februari ska ansökningarna vara inne. Gymnasieskolan består av 18 nationella program som är fastställda av Skolverket, 12 yrkesprogram och sex högskoleförberedande program.

En elev har alltid rätt att gå dessa program, även om de inte finns i elevens hemkommun eller samverkansområde. Luleå kommun ingår i en gymnasiesamverkan med övriga kommuner i fyrkanten. En elev kan söka en utbildning på annan ort även om den finns i hemkommunen, eller inom samverkansområdet. Eleven antas då i mån av plats.

Källa: mittgymnasieval.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om